Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Ton Koot

Battummer van het jaar 2016

Ton Koot Battummer

BATHMEN – Zondag 7 en maandag 8 februari was het een gezellige boel in de residentie café De Brink van carnavalsvereniging “De Battumse Pompers”. Eén van de hoogtepunten van het weekend was de bekendmaking van de Battummer van het jaar 2016. Niemand minder dan Ton Koot kreeg deze titel.
Het carnaval in Bathmen begon op zondagmiddag voor de kleine carnavalsvierder. De zaal was omgetoverd in een heus kinderparadijs met o.a. springkussen, een fantastische ballonclown, schminken en gratis popcorn en ranja. Ongeveer 100 kinderen genoten van dit prachtig feest. Een hoogtepunt was het bezoek van de echte Bob de Bouwer. Alle kinderen, maar ook ouders konden op de foto met Bob de Bouwer en hier werd volop gebruik van gemaakt. Daarnaast is er altijd de verkiezing van het best verklede meisje en jongen. Deze eer gingen naar Lucas Schutte als Robin Hood en Lieke Klein Hegeman als hippie. Als verrassing krijgen zij een foto afgedrukt op canvasdoek.

Maandagmiddag zijn de Battumse Pompers naar het Dijkhuis geweest om met de bewoners een waar seniorencarnaval te vieren. Hier deed Jan Voortman, oud Battummer van het jaar 1998, een prachtig, voordracht en er werd gezongen door Ruben Dokter, Maaike Dokter en Niek Hafkamp. Samen liepen de bewoners en de Raad van 11 in de polonaise. Ook werd dhr. De Boer gehuldigd door prins Luuk de eerste van de Battumse Pompers i.v.m. zijn tomeloze inzet op ’t Dijkhuis.

Om 18.00 uur begonnen de jaarlijkse biertapwedstrijden bij de residentie De Brink. In totaal deden er 20 teams van 6 personen mee aan deze knotsgekke wedstrijd. De teams kwamen uit Bathmen, maar ook carnavalsverenigingen uit Deventer en de Fienpreuvers uit Holten deden ook mee. Zelfs de stadsprins van Deventer, Hanze de negentiende, heeft met zijn gevolg meegedaan, net als de familie van Prins Luuk de Eerste, familie in ’t Hof. De jury bestond uit drie personen, Tante Rikie, festival directrice van de Zwarte Cross, Silvia Braakhekke, barvrouw van de residentie en Henk Oplaat, oud Battummer van het jaar 2012. De 20 teams werden beoordeeld door de jury op opkomst, snelheid, creativiteit, hoe worden de biertjes getapt en natuurlijk gedronken. Uiteindelijk werden de “Patatboeren” van cafetaria De Brink door de jury als algehele winnaar aangewezen. De originaliteitprijs ging naar team “Peuken” en het snelste team was wederom het team “Café Wennes”.

Om 21.00 uur werd bekend gemaakt wie de Battummer van het jaar 2016 zou worden. Dit jaar was het Ton Koot die deze eer kreeg. Onder toeziend oog van Oud Battummers, carnavalsvierders, bekenden en familie kwam Ton Koot door een haag van de Raad van Elf het podium op. Ton Koot, afgelopen jaar nog gehuldigd met de stadspenning van de gemeente Deventer, was zeer verast met zijn benoeming. Prins Luuk de Eerste overhandigde de oorkonde en vertelde waarom Ton het verdient om Battummer van het Jaar te worden. Ton heeft afgelopen jaar na ruim 25 jaar directeur van het woon- en zorgcentrum ’t Dijkhuis het stokje overgedragen. Ton was als directeur altijd zeer vooruitstrevend en heeft ervoor gezorgd dat ’t Dijkhuis een vertrouwde plek is geworden voor oudere inwoners van Bathmen die veel zorg nodig hebben. Hierdoor is het een “thuis” voor de inwoners. Daarnaast was Ton vele jaren actief in de politiek. De eerste jaren als VVD’er en sinds de samenvoeging met Deventer via de lokale partij Gemeentebelang. Dit was een bewuste keuze omdat Ton zich wou blijven inzetten voor de inwoners van Bathmen. Een belangrijke drijfveer van Ton was het leefbaar houden van dorpen in Deventer, dus ook Bathmen. Ook heeft Ton zich jaren lang ingezet voor de Oranjecommissie van Bathmen; hij was jarenlang voorzitter. Kortom een echte Battummer van het Jaar. Net als al zijn voorgangers werd Ton Koot n de boerenkiel gehesen en hij kreeg de oorkonde. In zijn woord tot alle bezoekers gaf Ton aan dat de stadspenning van Deventer een eer was, terwijl hij, als inwoner van Bathmen helemaal niet bij Deventer wou, maar om als Battummer van het Jaar te worden het mooiste is wat hem kon overkomen! Na de huldiging ging het feest nog lang door en genoot de kersverse Battummer van het jaar 2016 van alle felicitaties en aandacht.

Kortom, carnavalsvereniging “De Battumse Pompers” kijkt terug op een zeer geslaagd carnaval!