Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Trimgroep Bathmen haalt bevrijdingsvuur op 5 mei

BATHMEN -Uit Bathmen vertrekt een groep van 19 personen van ABS Trimmen die het bevrijdingsvuur gaat ophalen in Wageningen en in estafettevorm terug zal brengen. Het bevrijdingsvuur zal worden overgedragen aan een vertegenwoordiger van het bevrijdingscomité. Het comité zal hiervoor waarschijnlijk één van de uitgenodigde Canadezen vragen het vuur van de trimgroep in ontvangst te nemen.

Op 5 mei 2015 viert Nederland het feit dat het 70 jaar geleden werd bevrijd. Ieder jaar wordt in Wageningen op 5 mei om 00.00 uur precies het bevrijdingsvuur ontstoken. Vanuit meer dan 130 gemeenten in Nederland zijn er trimlopers aanwezig om het vuur op te halen en naar hun woonplaats te brengen.

Het bevrijdingsvuur is in 1945 voor het eerst opgehaald uit het Franse Bayeux (Normandië) en vervoerd van Eindhoven naar het verzetsmuseum in Overloon. Bayeux was de eerste stad die na de landingen van D-day bevrijd werd door de geallieerden.

Sinds 1963 brandt het vuur eeuwig in Wageningen.

In de nacht van 4 op 5 mei zal het vuur in Wageningen opgehaald worden en als een “lopend vuurtje” door Nederland gaan.

Vanuit Bathmen zal de trimgroep op 5 mei omstreeks 00.30 uur vertrekken richting Wageningen. Dankzij de sponsoring van Garage Leijenaar Bathmen kan gebruik gemaakt worden van een grote personenbus. De trimgroep zal vanuit Wageningen het vuur terugbrengen naar Bathmen. Er is een flinke stapel fakkels aangeschaft, zodat tijdens het lopen het vuur brandend kan worden gehouden.

Het doel is om in ieder geval om 10.30 uur het vuur in Bathmen te ontsteken als start van de bevrijdingsfeesten.

Het wordt voor de Trimgroep een lange nacht, maar daarna kan tevreden onderuit gezakt genoten worden op het terras van de 5-mei activiteiten.