Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Tukker en cabaretier

Thijs Kemperink komt met ‘Bonje’ naar Bathmen

Door Evert van de Weg.

 

BATHMEN – Het is nog vroeg in de ochtend als ik Thijs aan de lijn krijg. Thijs: “Door ons kleine dochtertje ben ik altijd vroeg wakker, dus je stoort me helemaal niet.” Op de achtergrond blijft het dochtertje hoorbaar tijdens haar spel, terwijl wij even praten over zijn komende optreden op 24 februari in Cultuurhuus Braakhekke.Boerenzoon Thijs Kemperink was twee jaar geleden al in Cultuurhuus Braakhekke met zijn voorstelling Zleur en net als in het hele land oogstte hij toen ook hier veel succes. De geboren en getogen Tukker (hij woont weer in Albergen, net achter Almelo, waar hij ook opgroeide, op een steenworp afstand van het huis van Herman Finkers) is een echte verteller en hij neemt je dan ook echt mee in allerlei situaties die hij zelf meemaakt. En hij komt in zijn woon- en werkomgeving genoeg situaties tegen die voor ons herkenbaar zijn. Met zijn prettig vette Twents accent gaat hij daar op een leuke manier op in. Thijs: “Ik ben een jongen die er van houdt persoonlijke verhalen te vertellen, uiteraard zonder de privacy van andere mensen aan te tasten. Als mensen doorvragen naar details zeg ik altijd, dat mijn verhaal gebaseerd is op waargebeurde verhalen.”

Thijs is al zo’n tien jaar actief in het vak en wint daarin de ene na de andere prijs. Hij begon als stand-up comedian maar daar stopte hij al na korte tijd mee. Hij zei daarover: “De ene na de andere grap afvuren is niet mijn ding, ik hoef niet per se alleen maar grappig te zijn. Ik wil graag een verhaal vertellen met inhoud om over na te denken, al mag de vorm dan natuurlijk bij voorkeur humoristisch zijn.” In zijn vorige programma ’Zleur’ was een buurtbarbecue het decor, waarin Thijs de relaties in de buurt met veel humor schetste. Niet al te veel moraliseren, de humor moet het werk doen en daarmee stelt Thijs zaken aan de kaak waarover je kunt lachen maar ook moet nadenken.

De titel van zijn nieuwe programma ‘Bonje’ verwijst naar een vaker voorkomend thema, namelijk hoe je om moet gaan met een ruzie met je allerbeste vriend, ook als die uit de hand loopt. Hoe stel je je op, probeer je de verhouding uiteindelijk goed te houden of blijft het echt ‘Bonje’? Thema’s die bijna tijdloos, maar zeker ook van deze tijd zijn. Over zijn manier van werken zegt Thijs nog: “In de eerste plaats wil ik dat de mensen vooral een leuke avond hebben, al leg ik ze wel wat probleempjes voor. Ik wil daarbij niet met de vinger wijzen en met name wil ik er zo’n rond verhaal van maken dat de mensen voldaan de zaal uitgaan met een glimlach op hun gezicht.” Aan het einde van ons telefoongesprek heeft Thijs nog een opmerkelijke boodschap. Thijs: “Jullie mogen blij zijn met een Cultuurhuus met zo’n mooie programmering. Ik weet dat Hanny Biemolt zo ongeveer het hele land doortrekt om voorstellingen te zien en wat er dan op het toneel komt is van een uitstekend niveau. Heel mooi voor een dorp als Bathmen. En het klikt kennelijk tussen Bathmen en mij. Vorige keer was het gezellig en mooi vol en ik begrijp dat het nu ook al weer lekker loopt. Ik kijk uit naar volgende week zaterdag.”

Informatie en kaartjes voor de voorstelling ‘Bonje’ op 24 februari in Cultuurhuus Braakhekke op www.cultuurhuusbraakhekke.nl

(Foto: Frank Visschedijk.)