Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Tweede vaccinatieronde voor kwetsbare inwoners van Salland

BATHMEN – Huisartsen van de Huisartsen Coöperatie Deventer en Omstreken (HCDO) zijn deze week begonnen om aan in totaal ruim 1300 ouderen en mensen met een verstandelijke beperking alweer hun tweede coronavaccinatie te geven. Hiervoor gaan mobiele vaccinatieteams opnieuw ruim 70 woonvormen en verzorgingshuizen langs. Onze regio is hiermee landelijk gezien koploper.

Om de waardevolle, maar omvangrijke klus voor deze specifieke kwetsbare doelgroepen te realiseren, werken de huisartsen intensief samen met alle zorginstellingen in de regio. Het vaccineren wordt door huisartsen en medewerkers van deze instellingen gezamenlijk gedaan. ‘Echt teamwerk dus, met heel veel dankbare reacties’, aldus Norbert Schilder, voorzitter crisisteam HCDO en huisarts in Twello. ‘Onze aanpak is echt een succes en wordt nu ook elders in het land op deze manier georganiseerd.’

De huisartsen van de HCDO bereiden zich inmiddels ook voor op het volgende vaccinatieproject. Want terwijl de GGD zich ontfermt over het vaccineren van ouderen vanaf 65 jaar (in de volgorde van oud naar jong), verwachten huisartsen volgende maand vaccinaties te ontvangen voor iedereen in de leeftijd van 60 tot 64 jaar. Deze groep wordt ook in de volgorde van oud naar jong opgeroepen voor een prik bij hun huisarts. Dit geldt eveneens voor mensen met het syndroom van Down en patiënten met ernstige obesitas. Norbert Schilder: ‘Het blijft afwachten óf en wanneer we de vaccins voor deze mensen daadwerkelijk binnenkrijgen. Dat hebben wij niet in de hand. We vragen patiënten daarom om de oproep van de eigen huisarts af te wachten. Wij hebben als huisartsen geen enkele invloed op wie wanneer gevaccineerd wordt. Ook het soort vaccin dat iemand krijgt wordt niet door ons bepaald. Wij verzoeken dan ook om niet met dit soort vragen te bellen met de praktijk, dat houdt de lijnen vrij voor de reguliere zorg.