Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Twents Byzantijns Koor

in Bathmen

Twents Byzantijns Koor

BATHMEN – Op zondag 22 maart zal op veler verzoek het Twents Byzantijns Koor o.l.v. Ivo Boytchev een concert geven in de Dorpskerk te Bathmen.

Het Twents Byzantijns Koor, een mannenkoor, is opgericht in 1984. Het koor, bestaande uit 15 zangers, ontleent zijn naam enerzijds aan het feit dat een belangrijk deel van het repertoire bestaat uit Byzantijnse muziek en anderzijds dat de leden van het koor uit heel Twente komen.

In de afgelopen 30 jaar heeft het koor vele hoogtepunten gekend: concertreizen naar Polen en de Oekraïne, concerten in het Concertgebouw in Amsterdam en de Grote St. Bavokerk in Haarlem. Een project met het projectkoor van de muziekschool Neede heeft geresulteerd in een aantal uitvoeringen van de vespers van Rachmaninov.

Tot juli 2001 heeft het koor onder leiding gestaan van Bram van Beek. Van 2001-2010 stond het koor onder de deskundige leiding van Iassen Raykov. Sinds begin 2011 heeft Ivo Boytchev het stokje overgenomen. Ivo Boytchev wordt heden ten dage beschouwd als één van de meest vooraanstaande talenten van Bulgarije. Geboren in 1970, begon Boytchev zijn muzikale studie op 5 jarige leeftijd aan de Muziekschool te Varna. In 1989 werd hij toegelaten tot het staatsconservatorium te Sofia waar hij piano studeerde bij Marina Kapatsinskaja en daar zijn diploma haalde met “hoge onderscheiding”. In 1995 vertrok Ivo naar Nederland waar hij studeerde aan het Conservatorium van Enschede bij Christo Iliev en koordirectie bij Kees Stolwijk. Vervolgens studeerde hij aan het Utrechts Conservatorium bij Alan Weiss. Zijn diploma behaald hij wederom “met onderscheiding” in 2000. Naast het dirigentschap van het Twents Byzantijns Koor en het Euregionaal Operakoor heeft hij de leiding over het Nordhornse koor “La Lega”.

Het concert in Bathmen zal voornamelijk bestaan uit liederen uit de Byzantijnse liturgie te weten: Marialiederen-lofzangen. De byzantijnse gezangen vinden hun oorsprong in de Grieks-Orthodoxe Liturgie. De taal is kerkslavisch.

Concert: 22 maart Dorpskerk Bathmen. Aanvang: 15.00 uur.

Toegang: € 12,50, donateurs € 7,50 incl. consumptie. Jongeren tot 18 jaar gratis toegang. Meer informatie op www.muziekkringbathmen.nl of www.twentsbyzantijnskoor.nl