Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Vijf scholen/200 kinderen op brandweerkazerne Bathmen

Brandweer IJsselland Post Bathmen

BATHMEN – Op dinsdag 26 november waren de groepen 7 en 8 van de Dorpsschool en Looschool ingedeeld, op donderdag de 28e de Rythmeen en de scholen Okkenbroek en Lettele, samen goed voor 200 kinderen. Dit alles in het kader van brandweer op school. De groepen zijn in acht blokken verdeeld in twee dagen ingedeeld.Na het welkomstwoord van postcommandant Jaap Borren werd de kinderen wat verteld over de Bathmense brandweerhistorie. Vervolgens werden de verschillende taken van het korps toegelicht. Dit alles afgewisseld met enkele hints en tips: hoe werkt een rookmelder, welke blusmiddelen zijn er. Hierna werd de groep in tweeën verdeeld. Eén groep werd onder leiding van Fons van Loon van de GHOR bijgeschoold. Fons heeft alle groepen heel veel kennis bijgebracht over het wel en wee van reanimatie. De kinderen kregen zelfs zelf de kans om dit op een pop te oefenen. Op de vraag van Fons aan de kinderen: hoe men kan zien hoe dit slachtoffer (pop) dood is, kreeg Fons de opmerking: Dat kun je toch zo zien, deze heeft helemaal geen armen en benen, logisch toch! Alle kinderen vonden dit in het begin allemaal erg spannend, maar ook heel erg interessant. “Ik heb hier heel veel van opgestoken, nu weet ik wat ik moet doen tenminste”, vertelt Sam enthousiast.

De andere groep was inmiddels begonnen in de brandweergarage, waar uitgebreid verteld werd hoeveel spullen er wel niet in een brandweerauto zitten. “Ik dacht dat er alleen maar slangen in zaten”, gaf Wart aan, ongelooflijk!! De wagens zijn ook zo verschillend, ze zijn beide aan de buitenkant rood, maar de binnenkant lijkt ook helemaal niets op elkaar, allemaal heel verrassend.

Op het buitenterrein achter de kazerne werden door de brandweermannen Harm, Erik, Erik, Gerrit en Henk deze twee dagen demonstraties gegeven; o.a. het blussen van een brand met een schuimblusser, tevens werd er ook even voor gedaan, hoe men beter een vlam in de pan niet kan blussen. Heel verrassend die grote steekvlam, wauw!! “Dit moet je dus thuis niet doen”, laat Ise weten, “gewoon de deksel er op en uit is de brand.” Dat was een goede tip, wij brandweermannen hadden het kunnen weten.

Al met al een heel gezellig gebeuren met heel veel enthousiaste en positieve reacties van de kinderen. Op korte termijn worden de groepen 1 tot en met 6 op de vijf scholen bezocht. “Wij hebben er zin, wat een enthousiasme, geweldig!!”, aldus één van de brandweermannen.

Wist u dat?

– Hebt u uw winterbanden al op uw auto gemonteerd?

– Sinterklaassurprise tip: Rookmelders of co-melders?

– Wist u dat de brandweer presentaties op maat kan verzorgen?

– Wilt u rookmelder- of co-melderadvies, vraag het aan de brandweer!!

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel over brandveiligheid of andere zaken, stel ze gerust! Erik Brilman 06-23784700 / dorpsbrandwachtbathmen@gmail.com