Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Vijftig jaar geschiedenis van Bathmen

50 jaar Bathmense Krant

BATHMEN – In een goedgevuld Cultuurhuus Braakhekke kregen de bezoekers een prachtige lezing voorgeschoteld over een selectie uit de belangrijkste gebeurtenissen in Bathmen van de afgelopen 50 jaar. Aan de hand van artikelen uit de Bathmense Krant (die in oktober haar 50- jarig bestaan viert) en uit het Deventer Dagblad/Stentor. Onder de aanwezigen waren de eerste correspondent van de Bathmense Krant, mevrouw Voogsgeerd, Henk ten Katen en Eric Klein Nagelvoort, de vorige en huidige uitgever van de Bathmense Krant.


Een terugblik op de afgelopen 50 Bathmense jaren. Belangrijke en in het oog springende gebeurtenissen. Op basis van krantenverslagen, maar opnieuw voor het voetlicht gebracht aan de hand van ooggetuigen. Gastheer van de avond was Barend Breukink die de verschillende ‘ooggetuigen’ naar voren riep om verslag te doen van de gebeurtenissen uit het verleden. ‘
Herman Hillebrand was de eerste gast. Hij sprak over de uitbreiding van Bathmen. Met de komst van een aantal nieuwe wijken verdubbelde het aantal inwoners in Bathmen. Ook nu staat Bathmen weer voor een flinke uitbreiding van het aantal inwoners.
Henk Schoneveld verhaalde over de ruilverkaveling en Barend Breukink vertelde het verhaal over de brand bij Boode.
Wim Denneboom, was 25 jaar lang de gemeentearchitect van de Gemeente Bathmen, overleefde zes Bathmense burgemeesters. Hij trok paralellen met de actualiteit en gebeurtenissen uit het verleden.
De kerk heeft altijd een prominente rol in Bathmen gespeeld en doet dat nog steeds. Joop Mol sprak over de oude kerk en de toekomst van de kerk. De Bathmense Revue passeerde natuurlijk ook de revue. Wim Scholthof vertelde over het ontstaan en het naderende einde van de revue. Hij sprak de hoop uit dat anderen nog op zouden staan om de revue voort te zetten.
Over de gemeentepolitie in het verleden werd Wim Markvoort na voren gehaald, Fons Smit had prachtige anekdotes over de legendarische deelname van Bathmen aan de zeskamp. Geke Veldwachter vertelde over de inspanningen die Bathmen heeft getroost om zich niet door Deventer in te laten lijven. Aan het einde van haar betoog gaf ze aan dat aansluiting bij Deventer uiteindelijk toch wel het beste was voor Bathmen. De Boeldag in Bathmen is één van de grotere evenementen in Bathmen die jaarlijks op het programma staan. Jantina Oplaat verklaarde het succes van de Boeldag. Het door Prorail geopperde plan om een zogenaamde spoorboog aan te leggen bij Bathmen kon op veel verzet rekenen in Bathmen. Onder leiding van de Belangen Vereniging Bathmen werd er een succesvolle campagne gevoerd om dit, voor Bathmen desastreuse plan, tegen te houden. Joop Blauw vertelde het hele verhaal. Joop Mol werd voor een tweede maal naar voren geroepen om samen met Barend herinneringen op te halen aan Bathmen Spant de Kroon. Aan de hand van sfeerbeelden op het scherm werd dit megaspektakel nog een keer beleefd door de bezoekers. Het einde van de avond was gereserveerd voor de Bathmense Kermis. Aan de hand van hilarische anekdotes van Albert Stegeman werd het oudste en grootse evenement van Bathmen besproken.
Het was de eerste keer dat de Oudheidkundige Kring Bathmen een lezing op deze manier verzorgde. “Gezien het enthousiasme en de opkomst zullen we in de toekomst misschien meer van dit soort avonden gaan organiseren”, aldus Fons Smit van de Oudheidkundige Kring.

FOTO: OTTO WESTRA