Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Vuur: soms alles verwoestend en soms ‘heilig’

Protestantse gemeente Bathmen-Okkenbroek

BATHMEN-OKKENBROEK – Vorige week brandde in Hoogmade, een klein dorpje vlak bij Leiden, de grote, monumentale Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk af. U hebt vast allemaal wel die beelden gezien op het NOS-journaal en in de kranten. Een enorm ingrijpende gebeurtenis. Iedereen in Hoogmade, en ook ver daarbuiten, was van slag.Het leek wel – in het klein en veel dichterbij – een herhaling van de grote brand in de Notre Dame in Parijs eerder dit jaar. Ook toen ging er een golf van ontzetting door bijna de hele wereld. En binnen een dag waren er miljoenen Euro’s bij elkaar gebracht om de kerk weer in volle glorie en oude luister te kunnen herstellen. Een kerkbrand is verschrikkelijk, maar verenigt vaak steden en dorpen. Niemand wil dat hun geliefde kerk uit het straatbeeld verdwijnt, ook al komen ze er al jaren niet meer.

 

Vuur kan enorm verwoestend zijn. En tegelijkertijd heeft vuur ook een hele andere kant. Vuur kan ook louterend zijn. En in ieder mens brandt op een bepaalde manier, onmiskenbaar en onuitblusbaar een ‘heilig’ vuur. Ieder mens heeft immers diepe drijfveren, idealen die er toe doen en passies waardoor je – als het ware – bergen kunt verzetten.

Ook in onze dorpskerken in Bathmen en in Okkenbroek hebben we het vaak over drijfveren, idealen en passies. En zijn we samen op zoek naar wat er werkelijk toe doet in het leven, wat het leven zin geeft, hoe we naar elkaar kunnen omzien en wat ons ’ten diepste’ met elkaar (en met God) verbindt. Als symbool daarvan brandt er in elke dienst een bescheiden, lichtend vuur: elke zondag steken we de Paaskaars aan en laten we ons raken en inspireren door de prachtige geloofsverhalen. Zo hopen we ook hier in onze dorpen een bijdrage te leveren aan het brandend houden van ‘heilig’ vuur. Wees wel:kom.