Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Welkom op het Vlafeest van cabaretier Fabian Franciscus

Door Evert van de Weg.

BATHMEN – “Tsja, ik ben er eentje van het moderne cabaret, een beetje sneller dan Seth Gaaikema indertijd. Het kan soms wat chaotisch lijken, maar ik hou de grote lijn wel vast”, zegt Fabian Franciscus. Op 14 januari staat hij ’s avonds in het Cultuurhuus in Bathmen en vanuit zijn woonplaats Utrecht geeft hij graag even wat toelichting op wat bezoekers die avond kunnen verwachten in zijn show ‘Vlafeest’.

Fabian kent Oost-Nederland goed als voormalig inwoner van Enschede. Zijn vader is Indonesiër, zijn moeder een nuchtere Beemster boerin, zoals hijzelf zegt. Zijn vriendin is Pakistaanse, dus gaat het in zijn voorstellingen ook nogal eens over allochtoon zijn versus autochtoon. Fabian deed tegelijkertijd twee studies aan de universiteit, maar, zegt hij: “Eigenlijk ben ik nu gewoon werkeloos. En mijn Pakistaanse vriendin, die ook een universitaire studie heeft gedaan, is schoonmaakster bij de Rabobank in Utrecht.”

Echter, zijn ster is in het land van de cabaretiers snel rijzende; in de pers wordt hij vaak één van de meest talentvolle en interessante cabaretiers van dit moment genoemd. Niet voor niets was Fabian dan ook finalist op het Griffioen Zuidplein Festival, won hij de Comedy Slam en speelde vervolgens in Nederland en België de finalistentour. Hij trad op in de grotere comedyclubs in Berlijn, Stockholm, Londen en New York. Dichter bij huis, in Leeuwarden, heeft hij in 2013 het Leeuwarder Cabaret Festival gewonnen.

Fabian: “Wat ik in Bathmen ga brengen is een persoonlijk verhaal, waarin verschillende lagen zitten. Ik heb het in Vlafeest over een recente reünie van een middelbare schoolklas. Over het contrast tussen de torenhoge verwachtingen waarmee generaties in de jaren ’90 van de vorige eeuw opgroeiden, toen vooral alles mogelijk moest zijn en de vaak harde realiteit 20 jaar later. Ik deel met mijn publiek ook de tegenstrijdigheden die voort komen uit een opvoeding die het midden houdt tussen het flamboyante uit Indonesië en het boerse van mij moeder; dat levert de nodige grappen op. Daarmee hoop ik steeds het publiek een leuke avond te bezorgen, want humor moet wel om te lachen zijn.” Fabian Franciscus is een druk baasje, want naast zijn voorstelling ‘Vlafeest’ treedt hij ook nog op met een comedyshow van steeds 30 minuten, gaat hij binnenkort weer in Londen optreden in de Comedy Store en schrijft hij ook teksten voor andere voorstellingen. Fabian wil niet alles vertellen over het optreden in Bathmen. Fabian: “Er zitten ook klassieke elementen in, er staat een vleugel op het podium, maar ik zeg nog niet wat ik daar mee ga doen.” Er staat het publiek dus tenminste een paar verrassingen te wachten.

Zie www.cultuurhuusbraakhekke.nl