Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Een wereld van verschil,

na 25 jaar

BATHMEN – Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Ds. Ivo de Jong met 50 jongeren en begeleiders naar Lodeynoye Pole in Rusland vertrok. Na St. Petersburg richting Moermansk, weg no. 18, 250 km en je bent er.Het Alexander Svirsky klooster helpen restaureren

Vader Michaël van de Russisch orthodoxe kerk had Ivo daarvoor gestrikt. Pioniers waren het, Rusland was nog in verwarring van het verdwijnen van het ijzeren gordijn, schaarste overal. Containers vol materialen en voedsel kwamen niet, of veel te laat. Maar de jongeren gingen met een verbazingwekkend enthousiasme aan het werk. Schoonmaken, stukadoren, schilderen, daken herstellen, kortom veel werk verzet. En het resultaat mag er zijn, na 25 jaar een totale metamorfose. In 1992 was er een psychiatrisch ziekenhuis in de kloostercellen gevestigd en verder alles leeg; geen monnik te bekennen. Een grote chaos zowel binnen als rondom, nu wonen er weer 25 monniken en even zoveel vrijwilligers. Het Alexander Svirsky Klooster is een bedevaartsoord waar jaarlijks duizenden mensen komen. In 1992 geen sanitaire voorzieningen, wassen in een emmer, zwemmen in het meer. Nu verwarmde toiletgroepen, hotels en restaurants rondom het kloostercomplex.

 

Weeshuis Svirstroy

Na drie jaar vakantiewerken aan het klooster gingen de Russen verder. Het volgende project ook via vader Michaël, speeltoestellen en een groentekas bouwen bij het weeshuis Svirstroy. En steeds zijn er jongeren in Bathmen en omgeving die meegaan een doevakantie, samen met Russische jongeren aan het werk met daarna een aantal dagen in St. Petersburg. Naar de Hermitage, de Peterhof en Elisabeth paleis. Tussendoor werd daar in de Socialistische straat een buurthuis schoongemaakt en geverfd voor straatkinderen.

Cuno blijft het weeshuis steunen met o.a. een fietssponsortocht naar St. Petersburg, 3.001 km.

De actie Witte Rus, het weeshuis Svirstroy helpen aan de basisvoorzieningen zoals zeep en waspoeder.

 

Speeltuin

In een wijk in Lodeynoye Pole werd samen met leerlingen van school 3 en gemeente een speeltuin. De gemeente had voorbereidingen getroffen en enkele timmerlieden werkten mee.

Dit project ging heel goed, op z’n Russisch dat wel. Het resultaat mag er zijn en er spelen vaak kinderen en de oma’s passen dan op, zittende op de bankjes. Een sociaal gebeuren in de grauwe wijk.

 

De Russen komen naar Bathmen

In al die jaren zijn er ook veel Russische jongeren en begeleiders in Bathmen geweest. Zo was er het Alexander Svirsky koortje dat uitvoeringen gaf in Nederland en België. De opbrengst voor de nieuwe kerk van vader Michaël.

Tien weeskinderen en tien leerlingen van school 3 met begeleiders bezochten Bathmen. Een onderwijsdelegatie kwam en werd geïnformeerd over het Nederlandse onderwijs. Russische artsen kwamen naar Bathmen en leerden hoe de gezondheidszorg in Nederland is geregeld.

Dansgroep Zabava met optredens in ’t Dijkhuis en de scholen in Bathmen en in Deventer bij de ‘Kei’. De laatste jaren kwamen Russische twintigers die Engels studeren naar Bathmen door de vele contacten die er zijn met nog steeds mensen van het eerste uur, vader Michaël en Alevtina Serova.

Het Russische ereveld in Leusden en de Canadese begraafplaats in Holten werden bezocht en op 4 mei deelname aan de herdenking in Bathmen.

 

Vrijwilligers en sponsoren

Er was medewerking en inzet van vooral Battumse vrijwilligers en niet te vergeten de gastgezinnen, de sponsoren die Cuno geweldig hebben gesteund: dieselolie, auto’s, bussen, pretparken, campings, zalen, scholen, restaurants, de kerken. Cuno wil doorgaan met contacten tussen Lodeynoye Pole en Bathmen. Deze zomer gaan er weer jongeren en begeleiders naar Rusland. Er zal gewerkt gaan worden aan een project voor ouderen In Lodeynoye Pole en Sint-Petersburg wordt bezocht.

 

Auto wassen

Deze reis kost geld; die wordt door de reizigers zelf betaald. Om de kosten wat te drukken zal er op zaterdag 8 juli van 10.00 tot 14.00 een autowas-actie gehouden worden.

Laat uw auto wassen bij de Dorpskerk in Bathmen; de bijdrage € 10,00 wordt volledig gebruikt voor de reis en het ouderenproject in Lodeynoye Pole.

Tijdens het wachten ontvangt u een kopje koffie.