Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Wereldlichtjesdag Bathmen 2019

BATHMEN – Op 8 december werd voor de tweede keer in Bathmen een bijeenkomst voor Wereldlichtjesdag gehouden Cultuurhuus Braakhekke. Henny Leemkuil organiseerde deze bijeenkomst en zet hiermee een deur open.Een deur die leidt naar een kans om met andere ouders stil te staan bij het overlijden van een kind. Hierbij maakt het geen verschil of het kind kort of lang geleden overleden is, jong gestorven is of op latere leeftijd. De pijn van het verlies van een kind gaat namelijk diep en raakt vaak diepgeworteld.

Eerst werd de kaars van Wereldlichtjesdag aangestoken door Noa, terwijl haar vader haar optilde. Daarna vertelden twee moeders allebei over het verlies van een dochter. Het ene verhaal speelde ruim 30 jaar geleden, het andere afgelopen jaar. Het delen van deze verlieservaring riep bij allebei hetzelfde gevoel op. Het gevoel van het gemis blijft namelijk altijd bij de ouders aanwezig en komt als vanzelf naar boven door de herinnering aan het overlijden van hun kind. Door het delen van de verhalen ontstond er een gevoel van herkenning en verbinding. De verhalen werden omlijst met muziek en de namen van overleden kinderen werden genoemd terwijl de zaal gevuld was met kaarslicht. Kaarslicht dat symbool staat voor licht en warmte als troost bij verdriet.

Naderhand schoven de aanwezigen als vanzelfsprekend bij elkaar aan in de foyer en praatten nog na bij de koffie. In 2020 zet Henny de deur opnieuw letterlijk en figuurlijk open voor ouders van een overleden kind en zijn zij van harte welkom op 13 december in Cultuurhuus Braakhekke.