Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Wereldwinkel Bathmen:

prachtig servies uit Sri Lanka

en Tunesië

Wereldwinkel Bathmen

BATHMEN – Sinds kort is er in de Wereldwinkel, naast het kleurrijke servies uit Tunesië, ook prachtig servies uit Sri Lanka te koop. Het wordt gemaakt in vier mooie zachte tinten: lichtblauw, groen, taupe en wit. Een theepot, kommen en koppen voor koffie en thee, borden voor diner en ontbijt. Alles in één kleur is prachtig, maar je kunt ook mixen en matchen naar eigen smaak.

De leverancier komt uit het zuidwesten van Sri Lanka, een mooi bedrijf met een lange historie waar de medewerkers op de eerste plaats staan. Meer dan de helft van de medewerkers is vrouw. De lonen en werksfeer zijn bijzonder goed. Het porselein wordt op een uitzonderlijk hoge temperatuur (1330 graden) gebakken en is doordoor erg sterk.

Voor wie van kleurrijk houdt zijn er de schalen, kommen en borden uit Tunesië. Ook zijn er prachtige taartschalen die ook zonder taart prachtig op tafel staan.

Pottenbakkers uit Tunesië maken dit servies nog steeds handmatig. Vervolgens decoreren vrouwen de schalen stuk voor stuk met de hand. Geen enkele schaal is exact hetzelfde en dat geeft een gewone schaal juist een uniek karakter.

Pottenbakken is in Stax in Tunesië een traditioneel ambacht dat van generatie tot generatie wordt doorgegeven. De hele familie werkt mee en daarom is de werkplaats vaak gewoon aan huis. De werkloosheid in Tunesië is hoog en nog steeds hebben veel mensen geen scholing gehad. Dit ambachtswerk is dus een belangrijke inkomensbron.