Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Wethouder Liesbeth Grijsen geeft de Soos voorlopig respijt

Saskia Pijnappel

Saskia Pijnappel: We gaan het hopelijk redden

BATHMEN – Op dinsdag 3 februari kregen de jongeren van het bestuur van Braakhekke definitief te horen dat op 6 februari hun Soos zou worden gesloten. Vervolgens zocht een gedelegeerde van de Jeugd direct contact met Wethouder Grijsen (Gemeentebelang). De wethouder bleek ontvankelijk voor de grote problemen van de Bathmense jeugd en door snel te handelen regelde zij per omgaande dat de gemeente drie maand lang de huur voorschiet. In de tussentijd dient de jeugd met een plan van aanpak te komen.

De Bathmense jeugdsoos is dus voor drie maanden gered, maar het was een dubbeltje op zijn kant.  Wethouder Grijsen onderkent het belang van een opvangplek voor de jeugd en heeft door adequaat handelen een opening gecreëerd in een ogenschijnlijk hopeloze situatie. Er is een acuut geldprobleem ondanks het feit dat de Bathmense bevolking goed heeft gereageerd op de oproep in deze krant om één euro per inwoner aan een onderkomen voor de jeugd te doneren. De eerste week werd er al 110 euro door Bathmenaren gestort. Op jaarbasis is voor 2015 echter 6000 euro aan huur nodig en  er is dus nog een hele weg te gaan.

 

Plan van aanpak

Onderdeel van de deal met de wethouder is dat de jeugd binnen drie maand met een plan van aanpak komt. De jeugd gaat nu zelf de inkoop voor de bar regelen, waardoor er iets meer winst gemaakt kan worden op de consumpties. Maar met een omzet van 10 à 15 euro per avond zal dit niet veel soelaas bieden. Ook wordt er een reünie georganiseerd voor oudere jongeren op 13 maart en daar hoopt men aan fondswerving te kunnen doen. Tevens wil men donateurs gaan werven. Er is een aanvraag bij de Boeldag gedaan en de jeugd wil een bingo gaan organiseren. Kortom de Bathmense jongeren doen zelf al het mogelijke en een eigen bijdrage per deelnemer per avond wordt binnenkort bespreekbaar gemaakt. Het plan van aanpak staat dus al in de steigers, maar toch zullen de 50 à 60 jongeren die wekelijks de kelders van Braakhekke als onderkomen hebben, de hulp van de bevolking nog hard nodig hebben. Bathmenaren worden vriendelijk verzocht een kleine bijdrage ( één euro per Bathmenaar zou al voldoende zijn) over te maken op: bankrekening: NL49RABO0314896384 t.n.v. Stichting Cultuurhuus onder vermelding van: Contactteam Soos.

 

Bij de foto: Saskia Pijnappel (midden) is al 15 jaar actief als begeleidster van de Bathmense Soos. Ze wordt hier geflankeerd door stagiaire Priscilla Dijkslag (links) en Luc Muller die in het verleden als vrijwilliger eveneens de Soos onder zijn hoede had.