Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Whiskyproeverij van

Slijterij ’t Bockje

BATHMEN – In samenwerking met Bacardi Nederland worden er op vrijdag 16 december vanaf 20.00 uur de volgende whisky’s geproefd: Aberfeldy, Aultmore, Royal Brackla, Craigellachie, Deveron en Dewar’s 12.John Dewar&Sons Ltd, eigendom van Bacardi Limited, heeft na vier jaar ontwikkelen bekend gemaakt wat de toekomst is van hun malt whiskymerken: Aberfeldy, Aultmore, Craigellachie, the Deveron en Royal Brackla.

Aberfeldy was al enigszins zichtbaar de laatste tijd, de andere brands verdwenen geruisloos in de blends van de company zoals pijlsnel stijgend William Lawson’s en Dewar’s, de nummer 1 blend in Amerika. Onder de wat pretentieuze naam Last Great Malts gaan de vijf single malt brands een nieuwe toekomst tegemoet.

In het Amsterdamse grachtenpand Libertine, rariteitenkabinet met moderne kunst, curiosa en antiek, gaf Stephen Marshall, global marketing manager malts, uitleg. En daar hebben veel whiskyliefhebbers op zitten wachten, want terwijl de concurrentie alle hoeken en gaten van de markt heeft verkend en uitgebuit bleef Bacardi met John Dewar and Sons merkwaardig stil. Terwijl ze met de producten van de vijf distilleerderijen goud in handen hadden en hebben.

In de warehouses liggen nog prachtige oude whisky’s, zoals gebruikt voor een Royal Brackla van 35 jaar.

Craigellachie, die wel als single malt slechts kennen van de Flora&Fauna-series, komt nu ook op de planken. De distilleerderij met zijn zeer stevige malt kwam je met een knuppel nog niet binnen, maar zaken gaan veranderen.

De vijf single malt komen in vele varianten en leeftijden naar buiten, the Deveron en Royal Brackla als laatsten.

Bacardi verdient een grote pluim op de hoed, omdat men na veel interne discussies besloten heeft om de single malts alle vrij van karamel in de fles te doen. En, hoera, nadrukkelijk de leeftijden te vermelden.

Stephen Marshall: “Uiteraard heb ik tijdens dit project moeten vechten tegen het NAS-standpunt en dat heeft uiteraard te maken met geld. Ik ben met velen dan ook gelukkig dat we de moedige stap hebben gezet om de concurrentie niet te volgen.”

De Aberfeldy Highland distilleerderij, waarin ook het recentelijk prachtig opgetuigde World of Whisky voor de bezoeker is gehuisvest, komt voorlopig met een 12- en 21-jarige editie.

Aultmore de stille Speysider uit Keith, favoriet bij veel blenders, levert een 12- en 25-jarige.

Craigellachie, dat tot nu toe alleen maar stookte voor de White Label-blend, opent nu haar deuren met een 13 jaar, een 17 en een 23 jaar oude malt.

The Deveron, vroeger bekend als Glen Deveron, zeer populair in Frankrijk, levert malts in de leeftijd van 12, 16 en 25 jaar. De distillery staat in Macduff aan de Moray-kust van Speyside.

Royal Brackla tot slot komt volgende jaar in het volle licht met een 12-, 16- en 21-jarige single malts. Ook een 35-jarige bestaat, maar die moet wel 15.000 dollar de fles kosten. Brackla met de distilleerderij in Nairn, kent een stevige toets van Oloroso sherry.

De proeverij zal beginnen om 20.00 uur en wordt gehouden in de Partykelder.

De kosten voor deze proeverij zijn € 20,- per persoon. U kunt zich voor deze proeverij opgeven in de slijterij.