Wilma uit ‘Hutspot the musical’ interviewt koordirigent en voormalig Battummer Jan Smale

Jan hef spiet: “Ach was ik maar in Bathmen blev’n!”

BATHMEN – Biggen hebben Jan tot zingen gebracht! De Battumse Revue stond aan de wieg van Jans carrière als koordirigent. Het orgel van Jans oom uit de roemruchte jaren ’70, de zang van mam! Hoe Toosje Jans vrouw geworden is. “Liefde op het eerste gezicht na een Driekusman.” Een greep uit Jans verhalen.Ach, hoe graag had Wilma uit ‘Hutspot the musical’, niet graag alle smeuïge details tot in de den treuren aan het licht gebracht, in haar (fictieve) Wilma-krant. Waar het echte nieuws de mensen trekt. Toch zit er een serieuze ondertoon in het hele verhaal van Jan Smale. Want wat doe je, wanneer je opgegroeid bent in het edele vak van boer? Wanneer de veeteelt je met de paplepel ingegoten is en je zelfs je eigen dorp en provincie verlaat om het succes in het Drentse land te gaan opzoeken? Helaas namen de zaken een andere wending. Maar zat Jan Smale bij de pakken neer? Nee! Verpieterde hij door spijt? Nee!

Wil hij terug naar Bathmen? Ja!! Maar niet als ‘varkensboer’, maar met een heus musicalgezelschap! Hij verruilde namelijk zijn varkens voor sopranen! De riek voor een dirigeerstok! De trog voor de muziekstandaard! Ondertussen dirigeert hij meerdere koren met succes. In zijn woonplaats tot in de grote stad, tot ieders plezier. Daarnaast heeft hij sinds kort de regie over een heuse musical! Prachtige arrangementen en rake teksten, uit de pen van tekstschrijver en regisseuse Irma Overweg en het klavier van componist Sebastiaan Tiehuis. Over serieuze zaken als het milieu, over het redden van Moeder Aarde. Over vriendschap en samenleven in die betere wereld, waar we allemaal naar verlangen. Hutspot the musical zingt het u allemaal graag voor.

Stichting Niet Remmen en het musicalgezelschap van superenthousiaste amateurs komen voor u optreden in Bathmen. Zij zijn inmiddels donders trots op ‘hun’ Jan Smale: “We laten hem niet meer gaan!”

Komt dat zien! ‘Hutspot the musical’ op 24 maart in Cultuurhuus Braakhekke.

“Like ons op facebook! Doe mee met de Like & Deel actie!” roept Wilma nog.

(Foto: Melody Strengman.)