Wim Scholthof winnaar Orpheus Maestro 2016

Wim Scholthof winnaar

BATHMEN – Wim Scholthof is de winnaar geworden van het eerste Maestro concert dat op zaterdag 11 juni door muziekvereniging Orpheus werd gehouden. De vier aan elkaar gewaagde Bathmense coryfeeën Henk van Gorssel, Wim Scholthof, Marlies ter Horst en Tjarco Ettema moesten ieders twee muziekstukken dirigeren met het fanfareorkest van Orpheus voor een 200 koppig publiek in Cultuurhuus Braakhekke.

Een deskundige jury bestaande uit Marloes Kippers (oud lid, dirigent), Wout Eshuis (oud dirigent) en huidige dirigent Berjan Morssink beoordeelden de wijze van uitvoering van de kandidaten.

Fons Smit had de eer om de dirigenten aan te kondigen, wat bij elke dirigent begon met een fraaie introductie film met interviews en flashbacks van de eerste repetitie voor het orkest en de masterclass van dirigenten Karel van den Berge en Berjan Morsink. Op deze wijze werd het publiek meegenomen in het proces van begin tot het moment van de uiteindelijke uitvoering. Vele bekende melodieën van Phill Collins, Lionel Richie en uit de musicals Porgy & Bess en The Wizard of Oz werden serieus en met verve gedirigeerd door de Bathmense Maestro. Het fanfareorkest speelde daarnaast zelf ook enkele werken met het bekende openingswerk ‘Symphonic Marches’ maar ook prachtig gedragen ‘Benedictus’.

Het publiek en ook de muzikanten genoten aangenaam van de verrichtingen van de kandidaten, waar na het laatste nummer van het fanfareorkest ‘Mac Arthur Park’ – ditmaal gedirigeerd door trombonist-dirigent Karel van den Berge – de jury met een uitslag kwam. Onder paukengeroffel werd de winnaar bekend gemaakt: Wim Scholthof uit de Schoolt, de favoriet vanaf de start die zich heeft waargemaakt als een dirigent met ritme gevoel, tempo vastheid en muziekstuk kennis. Hij mocht de Orpheus Maestro 2016 trofee van jurylid Wout Eshuis in ontvangst nemen. Het publiek kon dit erg waarderen waarbij Wim nog eenmaal het nummer ‘Dancing on the Ceiling’ van Lionel Richie dirigeerde.