Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Wim Tijhuis: 25 jaar uitbater van Hét Café Braakhekke

BATHMEN – Op 1 december 2021 was het precies 25 jaar geleden dat Wim Tijhuis de nieuwe kroegbaas werd van Hét Café Braakhekke. Rond deze datum had Wim een aantal feestelijkheden gepland om dit prachtige jubileum te vieren. Net als zoveel andere activiteiten gooide ook hier corona roet in het eten. Op de vraag waarom dan niet één jaar uitstellen?, antwoordt Wim: “Helaas weten we ook nu niet wat corona de komende winter gaat doen en ik wilde het feestje niet nog een keer uitstellen en daarom hebben we maar het 25,5-jarig jubileum gevierd! Op woensdag 1 juni was er een avond voor genodigden en de dag erna voor onder andere vrienden, familie, vaste gasten, verenigingen en stichtingen. Onder de klanken van live muziek werd er volop geproost op het jubileum van Wim.

Het begin
Tijhuis: “Het café bestaat al sinds 1850. Ik heb het café overgenomen van Joop en Gerrie Oolbekkink. Ik ben vlak naast Boode geboren en ben er opgegroeid. Als jochie van zes liep ik al flesjes te verzamelen bij Boode. Mijn ouders werkten er ook. Mijn moeder heeft er 42 jaar gewerkt! Mijn vader was er in dienst, totdat hij er wegens ziekte noodgedwongen mee moest stoppen.
Wim begon zijn horecacarrière dus bij Boode. Wim: “Op een gegeven moment ben ik op de loonlijst van Boode gekomen. Ik heb er zes jaar gewerkt en toen namen Café Braakhekke en Boode samen de exploitatie van de kantine van de Uutvlog op zich. Daar heb ik zo’n zes jaar gewerkt. Joop en Gerrie Oolbekkink waren in die periode bezig met hun opvolging. Hun eigen dochters zagen het niet zitten en werd ik door Joop gevraagd of ik belangstelling had om het café over te nemen. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken. We hebben de overdracht binnen de kortste keren geregeld en daarmee kwam voor mij een droom uit om mijn eigen bedrijf te starten”.
In de eerste periode zaten en voornamelijk vutters en AOW’ers in het café. Dat is in de jaren erna heel snel veranderd. Het café is in trek bij bezoekers van allerlei pluimage. Van jeugd tot businessclubs, van verenigingen tot vriendengroepen: iedereen weet de weg naar het café te vinden.
Het café geniet aanzien in Bathmen en ver daarbuiten. De goede reputatie bleef niet lang onopgemerkt. Wim heeft met zijn café jaren in de Misset Café Top 100 gestaan. In 2015 ging hij zelfs met de landelijke publieksprijs aan de haal. Wim: “Tot 2015 was deelname aan deze competitie gratis. Vanaf 2016 moest er betaald worden om deel te kunnen nemen. Dat was mij een brug te ver en heb besloten van verdere deelname af te zien.”

Succes
Tijhuis is er in geslaagd om in die 25 jaar het café om te turnen van dorpscafé tot een plaats waar mensen graag samenkomen. De enorme gastvrijheid en er alles voor over hebben om het de gasten, maar ook zijn personeel, naar de zin te maken zijn eigenschappen die mede bijdragen aan het succes. Wim: “Wij zitten nooit stil en in de loop der jaren hebben we allerlei activiteiten georganiseerd. Zo is Hét Café Live een succesnummer geworden. Één keer per maand staat er een live band bij ons op het podium. Deze middagen zijn steevast uitverkocht. Artiesten die zoal op het podium stonden zijn Kabaal, Henk Wijngaard en Høken met de Heinoos. Ook is ons café in trek om er feestjes te geven. Van verjaardagen tot jubilea. Tot zo’n vijftien jaar geleden was het ondenkbaar dat er dergelijke feestjes in een café zouden plaatsvinden.”

Wim heeft ook zitting in het stichtingsbestuur van de Bathmense Kermis. Hij heeft daarin zijn steentje bijgedragen om de kermis tot een blijvend succes te maken en te houden. “Ook daarin hebben we als café een enorme groei doorgemaakt. In de beginjaren werd de kermis alleen in het café gevierd, maar tegenwoordig wordt er in en om het café feestgevierd. Een feest waar niet de muziek, maar het gezellig samenzijn voorop staat. Dat is voor ons belangrijker dan de volume van de muziek.”
Daarnaast speelt het café een belangrijke rol in diverse andere activiteiten in Bathmen. Wim: “Zo hebben we een fijne samenwerking met het Cultuurhuus. Samen trekken we op om evenementen te organiseren, bijvoorbeeld de Battumse Kwis en Hemelvaartsdag.”

Personeel
Wim is niet alleen een gezien gastheer is voor zijn klanten, maar ook zijn personeel loopt met hem weg. Personeelsproblemen kent hij daarom niet. Wim blijkt een baas te zijn waar men graag voor wil werken.
Wim: “In mijn eentje kan ik het café natuurlijk niet tot een succes maken. In de eerste plaats krijg ik vanuit het thuisfront gelukkig alle medewerking van mijn vrouw Yvonne en mijn dochter Isa. En natuurlijk het personeel. Het succes staat of valt met goede mensen. En die heb ik gelukkig. Daar ben ik erg dankbaar voor!”
En die dankbaarheid laat hij onder andere jaarlijks de dag na de Bathmense Kermis blijken: Wim neemt dan taditioneel zijn voltallige personeel mee uit eten!

Wim tot slot: “Ik kijk met tevredenheid terug op de laatste 25 jaar en zie de toekomst van het café met veel vertrouwen tegemoet!”