Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Het wordt weer een mooie Kunstmarkt in Bathmen

op 3 september!

Het wordt weer een mooie Kunstmarkt

BATHMEN – De eerste zaterdag van september staat in Bathmen sinds vele jaren in het teken van de jaarlijkse Kunstmarkt. Dit jaar is dat 3 september en alle lichten staan op groen. In den lande heeft de Bathmense Kunstmarkt na meer dan 25 jaar een goede reputatie gekregen door de hoogstaande kwaliteit van de kunst en de kunstnijverheid die er wordt aangeboden.

Kunstenaars melden zich in groten getale aan voor de markt, nadat ze van collega’s gehoord hebben over de kwaliteit en de heel prettige sfeer op de markt. Ondanks die spontane toeloop van kunstenaars (voor de 80 beschikbare staanplaatsen waren er ook nu weer meer dan 150 aanmeldingen!) verzet de Kunstmarktcommissie, bestaande uit coördinator Pauline Hoefnagels en de leden Monique Nuwenhof en Wendela Aspeslagh, elk jaar veel werk.

Pauline Hoefnagels: “Wij zien het als onze taak, naast het bewaken van het niveau, te zorgen voor een goede balans tussen kunstenaars die al een paar jaar bij ons op de markt staan en nieuwe kunstenaars. We willen elk jaar de helft van de ongeveer 80 plaatsen die we te vergeven hebben vervangen door nieuwe kunstenaars. Daarnaast willen we natuurlijk ook nog dat alle verschillende kunstvormen goed aan bod komen.” Om te kijken of kunstenaars passen bij wat de commissie graag in Bathmen zou hebben, gaat de commissie er vaak op uit naar andere kunstmarkten of exposities. Wendela Aspeslagh: “Nog recent zijn we daarvoor onder andere naar Woudsend en Haaksbergen geweest. We konden daar kennis maken met kunstenaars die voor het eerst naar ons toekomen, wat ze allemaal erg op prijs stelden, maar we hebben er ook al kunstenaars gespot die we volgend jaar graag naar Bathmen willen halen”. Ook dit keer zal het mooie Kerkplein rondom de oude Dorpskerk en de schilderachtige Brink weer het sfeervolle decor vormen voor de happening. Het interieur van de Dorpskerk zal ook in zijn geheel deel uit maken van deze Kunstmarkteditie.

Op de komende Kunstmarkt zullen zo ongeveer alle kunstdisciplines, zoals schilderen, tekenen, beeldhouwen in diverse materialen, keramiek, fotografie, diverse glastechnieken, leerbewerking, sieraden, textiele werkvormen enzovoort te zien zijn. Monique Nuwenhof: “Kunstenaars waar wij van onder de indruk waren, zijn bij voorbeeld Bernard Köster uit Oldenburg (Duitsland) met zijn levensgrote beelden, Herman Wansing uit Neede met zijn aparte beelden uit roestvrij staal en steen, Nelly van Maanen uit Oudenhoorn met haar beelden gemaakt uit oud hout, Jean Groenendijk uit Lexmond met mooie beelden uit brons en steen en ga zo maar door.”

De organisatie zorgt er altijd voor dat er ook een aantal kunstenaars uit de directe regio aanwezig is. Pauline Hoefnagels: “Dit keer is dat opnieuw de schilder Alwin Kok uit Deventer met zijn magisch-realistische stijl, de jonge schilderes Kim Wiggers uit Raalte met haar surrealistische schilderijen, Carla Thierry uit Deventer met haar klankinstallaties uit hout en messing, Anja van Proosdij uit Bathmen met haar sieraden, Riette Senff uit Olst met haar papierobjecten en dan ben ik nog niet eens volledig.” Maar liefst tien van de aanwezige kunstenaars zullen hun werkwijze op de markt demonstreren met demonstraties de hele dag door en er zal dus door leergierige bezoekers ook heel wat opgestoken kunnen worden. Bijzonder is dat de Enschedese couturier Bas van Loo, die al bekende Nederlanders in de kleren heeft gestoken met een stand aanwezig zal zijn en een viertal modellen, van slank tot volslank, de hele dag door een modeshow zullen lopen.

Hoezeer de Kunstmarkt in Bathmen wel door het hele dorp gedragen wordt, blijkt wel uit het feit dat er dit jaar meer Bathmense sponsoren dan ooit het evenement financieel ondersteunen. Pauline Hoefnagels: “Die ondersteuning uit het hele dorp blijkt ook wel uit de hulp die we van de Scouting krijgen, de grote medewerking van het kerkbestuur en last but not least de belangeloze hulp van veel vrijwilligers.”

Bathmen is die dag vol van kunstactiviteiten, want niet ver van het terrein van de Kunstmarkt af zal Conceptstore BlijBlij Wonen, op de Dorpsstraat 2, enkele kunstenaars de gelegenheid geven hun werk in de etalage te tonen. Ook opent diezelfde dag voorzitter Hans Schaap van Bathmens Beeldende Kunst Kring om 14.00 uur een expositie in het nabijgelegen Cultuurhuus. Bijzonder onderdeel daarvan zijn glazen kunstobjecten die door middel van ‘glass fusion’ gemaakt zijn door cliënten van Dimence in Deventer. Deze tentoonstelling zal tot eind 2016 te zien zijn.

Het totale evenement wordt voorzien van een goed randprogramma, zoals bespelingen van het carillon door beiaardier Jan Achterkamp, optredens van een uitstekend zangkoor en de Big Band uit Apeldoorn in de Muziekkoepel. Drankjes en hapjes zullen de hele dag tegen redelijke prijzen verkrijgbaar zijn.

Nadat een deskundige jury kritisch speurend het werk van alle aanwezige kunstenaars zal hebben beoordeeld, wordt dan om 15.00 uur in de Muziekkoepel de Juryprijs 2016 uitgereikt. Pauline Hoefnagels, die als coördinator na acht jaar de kar te hebben getrokken, dit stokje overgeeft aan Wendela Aspeslagh: “We hebben ons best weer gedaan en we hebben er alle vertrouwen in dat het opnieuw een mooie Kunstmarkt wordt.”

 

ONDERSCHRIFT FOTO:

V.l.n.r. Pauline Hoefnagels, Wendela Aspeslagh en Monique Nuwenhof voor de Dorpskerk. (Foto: Lyn Nuwenhof.)