Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Zeer geslaagde ontruimingsoefening Cultuurhuus Bathmen

BATHMEN – Op maandagavond 23 januari was er een grote onaangekondigde ontruimingsoefening op touw gezet in Cultuurhuus Braakhekke. De ruim 75 nietsvermoedende leden van de Vrouwen van Nu en medewerkers van het Cultuurhuus hadden tot 20.10 uur alles prima voor elkaar, De kachel was aan, een kopje koffie/thee met een koekje erbij, niets stond er in de weg om van deze avond een succes te maken, althans zo leek het!

Ondertussen had een complot bestaand uit: Hanny Biemolt, Bert Krukkeland, Wim Holmer (Bouwhuus) en een aantal mensen van de plaatselijke vrijwillige brandweer, diverse zaken geregeld om het brandalarm af te laten gaan.

De doorgaans erg handige electro deskundige Bert Krukkeland was de zogenaamde klusser, waar de oefening om draaide. Een zogenaamde fout in het aansluiten van een elektrische installatie heeft er voor gezorgd dat er een fikse brand in de sooskelder was ontstaan, met een grote branddoorslag naar boven. Met als gevolg hiervan, een brand met een enorme rook en hitte ontwikkeling in het gebouw.

Om 20.10 uur werden De vrouwen van Nu dan ook volledig verrast door het brandalarm, vanaf dat moment was het voor de medewerkers van het Cultuurhuus zaak om alles in goede banen te leiden. Wanneer het ogenblik aangebroken was dat zij er achter kwamen dat de achterliggende ruimtes vol stonden met rook, wisten de medewerkers, dat het menens was. Onder leiding van BHV-er Elmy Krukkeland werden de Vouwen van Nu op een gepaste manier en zonder paniek geëvacueerd naar het schoolplein van de Dorpsschool, waar inmiddels Wim Holmer en Hanny Biemolt vanwege de winterse omstandigheden de deuren van de Dorpsschool geopend hadden, om de dames binnen aangenaam op te vangen.

Binnen 3 minuten waren de voorste zalen en één bovenzaal (waar op dat moment nog een muziekles aan de gang was) ontruimd en vrij van mensen.

Binnen 7 minuten nadat het brandalarm afgegaan was, arriveerde de Bathmense brandweer bij het Cultuurhuus, daaropvolgend werd er kort en krachtig tussen de dienstdoende BHV-er en de mensen van de brandweer de zaken besproken.

Vervolgens is de eerste uitruk gelijk begonnen met een buitenverkenning en het doorzoeken van de met rook gevulde achterliggende ruimtes, ondertussen heeft de tweede uitruk een snelle dubbel check gedaan in de voorste zalen en zij zijn vervolgens ook ingezet in de achterliggende ruimtes. Hierbij werden al snel de vier slachtoffers, met behulp van warmtebeeldcamera’s gevonden en in veiligheid gebracht. Nadat alles was afgeblust en geventileerd, kon het sein brandmeester gegeven worden!

Na afloop werd er uitgebreid geëvalueerd tussen de brandweer en de medewerkers van het Cultuurhuus, waarbij een aantal leermomenten voor beide partijen werden besproken.

Al met al een enorm leerzame oefening!