Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Zilversmid Dambar uit Nepal komt op vrijdag 2 juni bij

de Wereldwinkel Bathmen

BATHMEN – Op vrijdag 2 juni komt zilversmid Dambar uit Nepal naar de Wereldwinkel Bathmen. Hij is er vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur. Hij brengt een grote collectie aan zilverwerk mee. Sieraden uit eigen atelier, vervaardigd door hem en z’n eigen personeel. Alle geëxposeerde sieraden zijn ook te koop. Het zilver is gekeurd bij Waarborg Holland in Gouda.

Dambar is geboren als Dalit, de laagste kaste in Nepal. Hij had in 1986, na een ziekbed, het geluk een Nederlander te ontmoeten die zijn schoolgeld en opleiding tot zilversmid betaalde. Zijn Nederlandse sponsor hielp hem daarna met de bouw van een huis met werkplaats in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal.

Dambar wilde op zijn beurt ook andere kansarme mensen uit de laagste kaste helpen. Hij maakte van zijn atelier een soort bedrijfsschool, waar andere mensen uit dezelfde kaste het vak van zilversmid kunnen leren. Zo krijgen ze de kans een zelfstandig bestaan op te bouwen. Inmiddels werken er zo’n 20 mensen in Dambar’s Silverfactory met een gegarandeerd inkomen, die ook evenzo vele gezinnen onderhouden. Daarbij worden hoge eisen gesteld aan vakmanschap en design. Bovendien moet voldaan worden aan de richtlijnen van Fairtrade. Vanaf 2001 komt Dambar al naar Nederland, vooral bij Wereldwinkels, om hier zijn producten te verkopen.

Maak vast kennis met hem op zijn website: www.dambar-silver.com