Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Zo kun je op film de Herdertjestocht in Bathmen alsnog meemaken….

Door Evert van de Weg

BATHMEN – De Herdertjestocht op Kerstavond heeft in Bathmen al een behoorlijk lange traditie. Een lange sliert van vele kinderen, vaak met hun ouders en grootouders, met allerlei mooie lampjes of lampionnen trok op die avond door Bathmen langs verschillende plekken waar vaak bij voorbeeld dieren hen opwachtten. Het einddoel was de stal met kribbe, vaak tussen de ezels en kamelen in.

Dat gaat natuurlijk allemaal niet in corona-tijd dus staken een aantal creatieve Battummers van de Stichting Bathmen Promotie en de Dorpskerk Bathmen-Okkenbroek de hoofden bij elkaar. In de afgelopen weken is een prachtig alternatief tot stand gekomen.
Géke Veldwachter, één van de initiatiefnemers vanuit Bathmen Promotie en de kerk: “In de afgelopen weken is een groep Battummers drie dagen lang aan het filmen geweest. Kevin Markvoort, die voor het in Deventer gevestigde bedrijf TTM Event Facilities werkt, leidde de filmopnames en dat alles onder regie van Geert van Schooten.” In de film zie je hoe Jozef en Maria tevergeefs bij diverse adressen in Bathmen onderdak zoeken en dan uiteindelijk in een stal aan de Traasterdijk terecht komen, letterlijk tussen de ezels in.
Je ziet opnames met de zoekende herders in de velden rond Bathmen en in de Dorpskerk, waar twee engelen zingen. Op een avond zijn de Drie Koningen in het donker gefilmd als ze op zoek zijn naar de stal en ook op zoek zijn naar geschenken voor het pasgeboren kindeke Jezus en dan diverse Battumse ondernemers afgaan. Die geven hun gul kindervoorleesboekjes, bossen bloemen, lekkere drankjes, kaasjes en zelfs een krentenwegge van 1.5 meter mee voor in de stal. De Drie Koningen zijn te zien tussen hun kamelen in; daarbij mocht de filmploeg gebruik maken van de kamelen van het in Laren gestrande Circus Bolalou! Uiteindelijk vinden zowel de herders als de Drie Koningen de stal met het Kindeke Jezus en Jozef en Maria tussen de ezels aan de Traasterdijk in.
Alles bij elkaar is de film een mooi alternatief geworden voor de echte Herdertjestocht die nu even niet door kon gaan.
De première van de film is er op 24 december 2020 om 18.00 uur op de website www.kerkdienstgemist.nl.