Zondag 2 april: Schipbeek Survivalrun
BATHMEN – Voor het vierkoppige bestuur van de Schipbeek Survivalrun, Dennis, Liesbeth, Gerrit-Jan en Zeeger, begint de voorpret al in oktober. Dan zetten ze de eerste grote lijnen uit. Vanaf dat moment loopt de spanning langzaam op.
Het behoeft geen uitleg dat het organiseren van een survivalrun behoorlijk wat vraagt van alle betrokkenen. Het bestuur, de sponsoren, bouwers en de vrijwilligers. Bij de Schipbeek Survival zijn in totaal bijna 300 mensen betrokken. En dat allemaal omdat ze het leuk vinden om mee te helpen aan een mooi evenement in hun omgeving. “We kunnen dit ook alleen doen dankzij de vele vrijwilligers,” vertelt Zeeger. “Daar zijn we zuinig op. Twee weken voor het evenement organiseren we een vrijwilligersavond waarop iedereen tekst, uitleg en tips krijgt. En na afloop van de run nodigen we iedere vrijwilliger uit voor een pastamaaltijd bij Boode. Een beloning voor hun tomeloze inzet.”
We gaan weer los!
Binnen het bestuur is Zeeger diegene die verantwoordelijk is voor de vrijwilligers. Voor hem is de eerste bouwdag van het parcours een bijzonder moment. “Een maand van te voren beginnen we met het bouwen van de hindernissen. Als ik op de eerste bouwdag dan weer twintig man aan het werk zie, krijg ik het gevoel van ‘gaaf, we gaan weer los’. Dat is de voorpret. De napret is als we na afloop van de run iedereen persoonlijk bij de hindernissen bedanken. Je merkt dan al vaak dat mensen zich al enthousiast aanmelden voor het volgende jaar. Wat helpt is dat vrijwilligers een hindernis kunnen adopteren. Dat wil zeggen dat ze zelf aan mogen geven bij welke hindernis en met wie ze daar willen staan. Dat zorgt niet alleen voor een goede betrokkenheid bij de run maar het is voor ons als organisatie ook heel fijn als je goede koppels hebt bij de hindernissen.”
Twee zeecontainers vol
Het parcours is dusdanig opgezet dat er veel variatie in hindernissen is én dat het voor ieder niveau leuk is. Van de goed getrainde survivaldeelnemer tot iemand die het een keer wil proberen. Gerrit-Jan: “We willen vooral mensen in beweging brengen want sporten is gezond. De hindernissen zijn in, op en rond het water. Je moet boogschieten, klimmen, klauteren, zwaaien, in touwen klimmen, hout hakken en nog veel meer. De houtjes voor het onderdeel hout hakken worden overigens dit jaar verzorgd door Devobo uit Diepenveen. Het parcours is ieder jaar weer afwisselend mede omdat de rayonhoofden om de twee, drie jaar wisselen van plek. Dat geeft weer verfrissende ideeën. Zo hebben we dit jaar bijvoorbeeld een nieuwe lus halverwege het parcours.” Zo veel hindernissen betekent ook heel veel materiaal. Twee zeecontainers vol om precies te zijn. 255 houten balken van 3 tot 7 meter lang, 3 kilometer aan knooptouwtjes en 7,5 kilometer afzetlint om maar een paar leuke weetjes te noemen.
IJs geb
Ondanks de goede en intensieve voorbereiding is het altijd weer een opluchting als de survivalrun goed verloopt en als de laatste deelnemer weer over de finish komt. Liesbeth: “Naarmate de dag nadert, beginnen alle puzzelstukjes in elkaar te vallen. En op de dag zelf loopt de spanning natuurlijk op. Vooral als de eerste deelnemer van start gaat en weer finisht. Als blijkt dat alles dan klopt, is het ijs gebroken.”