Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Zwolse Blauwvinger Esther Groenenberg komt naar Bathmen

Door Evert van de Weg

BATHMEN – Op 9 december treedt in Cultuurhuus Braakhekke Esther Groenenberg op met haar band, bestaande uit Milo Groenhuizen met gitaar en zang, Sebastiaan van Olst met bas en zang en Dave Menkehorst met drums en zang.
Esther werd geboren in Nieuwleusen, maar verhuisde al snel naar Zwolle. Op haar favoriete terras in de Zwolse wijk Assendorp vertelde ze niet lang geleden in het RTV Oost cultuurprogramma Spunck over haar ontwikkeling tot het theaterdier dat ze nu is.

Esther: “Ik kom sowieso uit een heel muzikaal nest, er stond een piano bij ons in de huiskamer, mijn moeder is ontzettend muzikaal, mijn vader is professioneel klarinettist en is altijd muziekleraar geweest, dus muziek was er bij ons overal. Toch aarzelde ik tussen een studie journalistiek en muziek, maar omdat ik altijd bezig bleef met muziek volgde ik het dringende advies van mijn moeder om naar het conservatorium te gaan.” Schrijven is ze overigens ook wel veel gaan doen, want veel van haar liedjes ging ze zelf schrijven.
Na haar studie scoorde Esther al vrij snel een You Tube hit met haar ondeugende liedje ‘’Oh meisje” en was ze lid van de meidenband The Bluebettes. Ze kwam ermee aan de tafel van De Wereld Draait Door. Steeds is Carole King, die indertijd de dominantie van mannen in de muziekwereld met alle macht probeerde te doorbreken, haar grote voorbeeld. In het theater maakte ze furore met haar ode aan Carole King met onder andere het nummer ‘’A Natural Woman”.
In 2009 bracht ze haar debuutalbum Slingers en Ballonnen uit en in 2011 volgt het album Overstroom. Met succes toerde ze met deze albums langs de Nederlandse theaters . Steeds begeleidt Esther zichzelf op de piano. In 2015 komt haar derde album uit met de titel ‘’Elk eind is een begin”, waarin het gaat over het contrast tussen het kleine huiselijke geluk (ze is net moeder geworden) en de ‘’grote boze wereld”. Esther schrijft regelmatig liedjes samen met de bekende artiesten Daniel Lohues en Bertolf.
Samen met haar man Dirk Schreuders pakt ze ook van alles aan; zo hebben ze samen veel liedjes muziek en teksten geschreven voor de zeer succesvolle Twentse muziektheaterproductie Hanna van Hendrik die op het vliegveld Twente werd opgevoerd.
Haar nieuwe album ‘’Rennen voor de boot” is net uit. Hierin vergelijkt ze het rennen dat ze moest doen om nog net de boot van Vlieland naar de vaste wal te halen met de fundamentele keuze in haar leven: laat ik een droom varen of probeer ik hem toch met alle macht te verwezenlijken?
In het programma ‘’Uit het hoofd” waarmee Esther naar Bathmen komt brengt ze een ode aan de songtekst. Ze vraagt zich af waarom bepaalde liedjes haar zo raken en waarom sommige teksten bijna iedereen ontroeren. Ook hier weer eigen liedjes, maar ook liedjes die ze samen met Daniel Lohues en Bertolf schreef. In de recensies lees je nu al: ‘’aanstekelijk, geestig, sprankelend, onderhoudend en met loepzuivere stem gezongen, daarbij prachtig pianospel en zingende topmuzikanten”.
Daar valt nog weinig positiefs in de overtreffende trap aan toe te voegen….
Voorstelling dus op vrijdag 9 december om 20.30 uur.
Verdere informatie en kaartverkoop op
www.cultuurhuusbraakhekke.nl

FOTO: DRIK SCHREUDERS