Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Zwolse violiste Judith van der Klip komt naar Bathmen met viool met verhaal

FOTO: RICHARD BEUKELAAR.

Door Evert van de Weg

BATHMEN – De van oorsprong Zwolse Judith van der Klip heeft al in heel veel landen viool gespeeld, ook met veel andere musici samen, voordat ze nu op 9 oktober naar Bathmen komt om een try-out voorstelling te geven van haar nieuwe programma ‘’Memoires van een Viool’’.

Judith trad onder andere op op Pinkpop en Lowlands, maar ook op festivals in Hongarije, Denemarken, Zweden, België en zelfs in de Verenigde Staten. Ze was ook veel op radio en TV te horen en te zien, onder andere bij De Wereld Draait Door, TopPop, The Passion, Vrije Geluiden en vele andere programma’s. Vaak speelde ze samen met bekende artiesten en rappers als Armin van Buuren, Stef Bos, Typhoon, Blaudzun, Martin Garrix, Mr.Probz en vele anderen, gewoon te veel om op te noemen.
Het begon allemaal al vroeg voor Judith: als vijfjarige volgde Judith voor het eerst klassieke vioollessen op de muziekschool en al vanaf haar elfde speelt ze in een ensemble werken van Bach. Na haar gymnasiumdiploma besluit ze uiteindelijk volop voor de muziek te gaan en gaat verder viool studeren bij het ArtEZ Conservatorium, onder leiding van bekende leraren. Ondertussen speelt ze in haar eigen Klassieke Strijkkwartet, treedt met vele artiesten op, schrijft arrangementen en is werkzaam als creatief producent bij Hedon Productiehuis in Zwolle, waar ze meewerkte aan vele producties.
Die creativiteit rondom de muziek van haar viool laat Judith ons ook op 9 oktober in Cultuurhuus Braakhekke zien in de voorstelling: ,,Als jij kon spreken: Memoires van een viool’’. Ze heeft zich daarvoor verdiept in de geschiedenis van de viool die ze in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Die viool blijkt zo’n 200 jaar oud te zijn en is gebouwd door een bijzondere oud-Hollandse bouwer. Een zelfde exemplaar ligt ook in het Rijksmuseum. Met een kenner van de Nederlandse vioolbouw onderzocht Judith de archieven om zo veel mogelijk te weten te komen over de wederwaardigheden van haar viool. Zo komt Judith veel te weten over haar viool, waarover ze dan vertelt, begeleid door prachtige vioolmuziek. Het begint allemaal op de plek waar de boom voor het hout van de viool moet hebben gestaan in de buurt van het 18 e eeuwse Amsterdam, via het chique Haagse Hof, van zwoele Argentijnse Tango naar eigentijdse muziek en allerlei plekken op de Nederlandse en internationale pop- en dance podia.
Judith wordt bij haar ontdekkingsreis vergezeld door een pianist, een bandeonist en zelfs een strijkkwartet. Tijdens de voorstelling worden mooie visuals getoond en de stem van de viool wordt vertolkt door de bekende Eric Corton.

Al met al belooft het een heel bijzondere en boeiende zondagmiddag te worden in Cultuurhuus Braakhekke!

Verdere informatie:
www.cultuurhuusbraakhekke.nl

FOTO: RICHARD BEUKELAAR.