Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Hoe de WinterFair in Bathmen ontstond

BATHMEN – In 1998 bedachten de Verenigde Bathmense Ondernemers (VBO) hoe men iets anders kon doen in de omgeving dan bijvoorbeeld de traditionele kerstmarkten. Oud-commissielid Henk ten Katen vertelt hoe het begon: “Tijdens een VBO-vergadering werd het idee geopperd om een kerstmarkt in Bathmen te gaan organiseren, maar omdat er al zo veel kerstmarkten in de omgeving waren, wilde men eigenlijk iets anders, iets nieuws. Toen kwam iemand op het idee, ik meen dat het Ap Ribbink was, om iets te gaan doen rond de aankomst van Sinterklaas. Het idee werd uitgewerkt en dat werd de WinterFair: een soort braderie in wintersfeer in combinatie met de aankomst van Sinterklaas en optredens op een podium. Die formule staat nog steeds als een huis. Sinterklaas brengt een bezoek aan de WinterFair en de kinderen kunnen hem daar persoonlijk ontmoeten! Met Sinterklaas komt altijd een heleboel publiek mee. Het voordeel van deze formule is, dat je gegarandeerd veel publiek krijgt en dat je alle dorpen in de omgeving vóór bent!”“Nu gaan we nu richting de tiende editie. In de beginjaren werd de WinterFair jaarlijks gehouden, maar dat bleek te veel van het goede. Na een aantal jaren liep de belangstelling van de ondernemers terug om mee te doen en toen werd besloten de fair eens per twee jaar  te organiseren, zodat het andere jaar eventueel toch een kerstmarkt gehouden kon worden. Die is er ook wel eens geweest, rond de Dorpskerk, maar dat werd niet zo’n succes, mede omdat veel ondernemers in die periode heel erg druk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de supermarkt, de bakkers, de slagers en de bloemisten. We kunnen met de WinterFair in de manege ook groots uitpakken, je hebt immers de ruimte en bij slecht weer sta je toch overdekt. Ondernemers uit Bathmen kunnen zo om de twee jaar hun bedrijf uitgebreid onder een gemoedelijke sfeer showen. Je kunt laten zien wat je in huis hebt. Soms weten consumenten niet alles van je bedrijfsactiviteiten en door op de fair te gaan staan, verlaagt dit misschien een drempel voor een aantal mensen”, aldus Henk.

Ook voor ondernemers onderling blijkt de fair een ideaal evenement om elkaar onder andere omstandigheden te zien en te ontmoeten. “Normaal spreek je elkaar bij een vergadering of bijeenkomst, door zo’n WinterFair leer je elkaar ook anders kennen”, geeft Henk aan.

Voor het eerst is er dit jaar ook een bedrijvenborreluur voor VBO-leden op zaterdagavond tijdens de opbouw geïntroduceerd. Een leuk initiatief van Camilla Klein Nagelvoort, zij is een nieuw commissielid en legt uit: “Ook voor, tijdens en na de fair ben je druk met je eigen stand. Maar door even een moment in te lassen voor de opbouw, kun je even samen zijn. Dit maakt de start voor de volgende dag misschien wel extra leuk!”

Het is altijd weer een hele klus om een WinterFair de organiseren. Het is niet alleen de opbouw van stands en podium, maar ook de aanvraag van vergunningen. “Tegenwoordig wordt er als commissie meer van je verlangd en moet je veel regelen voordat de fair daadwerkelijk kan starten. Denk aan beveiligers, EHBO, want immers veiligheid van de bezoekers staat natuurlijk voorop. Daarnaast moeten de stands ingevuld gaan worden en alle uitnodigingen de deur uit. Maar ook taken als het regelen van alle muzikanten, demonstraties en dergelijke kosten veel tijd. Maar de medewerkers vinden het leuk om te organiseren en vooral als mensen enthousiast reageren. Gerben Elmerink: “Als mensen spontaan beginnen te dansen of heerlijk van hun drankje genieten in ‘het café’ is mijn dag geslaagd.”

De organisatie hoopt dat ze veel bezoekers krijgen, ook uit de wijde omgeving. Want dat er leuke standhouders staan en leuke activiteiten voor jong en oud zijn te vinden, is een feit. ”In het programma is er van alles te vinden. We zien de mensen daarom graag terug op onze Winterfair!”, besluit Stefan Middeldorp.