Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

50-jarig jubileum Vogelwerkgroep de IJsselstreek

Word blij van vogels en vier dit jubileum mee!

COLMSCHATE – Vogelwerkgroep de IJsselstreek viert dit jaar haar 50-jarig jubileum met verschillende activiteiten voor het publiek. Een van deze activiteiten is een vogelfestival op 24 juni van 11.00 – 17.00 uur. Het festival vindt plaats op de Ulebelt, Duikerstraat 22.Tijdens het festival zal de Vogelwerkgroep zich presenteren, voorlichting en informatie geven over allerlei vogelwetenswaardigheden en vinden er workshops en demonstraties plaats.

 

Het Festivalprogramma

Een tuinvogelconsulent adviseert hoe je een vogelvriendelijke tuin kunt maken en kinderen kunnen een speurtocht maken over het terrein of door een telescoop kijken.

Er komt een spectaculaire demonstratie hoe er met behulp van een natuurdrone weidevogels worden geteld. (Zie www.natuurplatteland.nl)

Er worden vangnetten opgesteld en het publiek krijgt voorlichting over hoe en waarom je vogels vangt en ringt. Er is speciale informatie over weidevogels, gierzwaluwen, patrijzen, steenuilen en andere roofvogels.

Er zijn diverse workshops en demonstraties, o.a. nestkasten maken, uilenballen pluizen en een beginnersles vogels kijken.

Een woodcarver zaagt met een kettingzaag een vogel uit een stuk boom en een vogelpreparateur laat zien hoe je dode vogels prepareert en opzet.

Kunstenaar Menno Visser komt met zijn prachtige papier-machévogels, zie https://mennovis.wordpress.com en er komt iemand die met wilgentenen een heel bijzondere vetbolhouder maakt http://vlechtenmetwilgentenen.webklik.nl

Tijdens het festival kunnen kinderen de hele dag door spelletjes doen en knutselen, uiteraard heeft alles iets met vogels te maken.

Stichting IJssellandschap is er met de landgoederenverhalenwagen. Deze rijdt het hele jaar door de regio i.v.m. hun 750-jarig bestaan. De Vogelwerkgroep is actief op verschillende landgoederen van de stichting.

Ook andere groene- en milieuorganisaties nemen aan dit festival deel, zoals IVN, Vogelbescherming en Sovon.

 

Filmpjes à la ‘Achterwerk in de kast’

Tijdens het festival wordt het vroegere tv-programma ‘Achterwerk in de kast’ van de VPRO van stal gehaald. Oude en jonge bezoekers kunnen voor de camera hun vogelverhaaltjes/belevenissen vertellen. Deze worden gefilmd. Die filmpjes worden verzameld en vervolgens op Facebook geplaatst. De Deventer RTV (DTV) ondersteunt deze bijzondere activiteit.

Aan de inwendige mens is ook gedacht: er is natuurlijk van alles te eten en te drinken.

Gedurende het festival zorgt Hanneke Evink voor diverse acts.

Het belooft een gezellig en gevarieerd festijn te worden voor jong en oud en de entree is gratis.

 

Over Vogelwerkgroep de IJsselstreek

Vogelwerkgroep de IJsselstreek is een vereniging, destijds bekend geworden door het enige jaren geleden gesloten ooievaarsbuitenstation in Gorssel. Verder kennen veel mensen de werkgroep van de vele vogelcursussen. Een recente activiteit is het maken en overal in de stad ophangen van meer dan 100 gierzwaluwkasten, in samenwerking met de KNNV. De Vogelwerkgroep werkt ook mee aan beleidsplannen van lokale en regionale overheden, zoals het project Ruimte voor de rivier’.

De in 1967 opgerichte werkgroep heeft als doelstelling het onderzoeken en beschermen van vogels. De vereniging telt ca. 160 leden, waaronder 15 leden van de jeugdwerkgroep.

De werkgroep is actief in het Midden IJsselgebied tussen Wijhe en Zutphen met Deventer als uitvalsbasis.

 

Belangrijkste activiteiten:

– geven van algemene voorlichting over vogels.

– stadsvogeladviseur zijn voor Vogelbescherming.

– publieksgerichte cursussen “Vogels kijken voor beginners en gevorderden”.

– ophangen en controleren van nestkasten.

– monitoring van de ooievaarspopulatie en het ringen van de jonge ooievaars.

– afsteken en onderhouden van oeverzwaluwenwanden.

– timmeren van nestkasten, maken van nestvlotjes, huiszwaluwtillen en ooievaarsnesten.

– onderhoud van de observatiehut in de Hengforderwaarden.

– inventarisaties en tellingen van soorten, (o.a. kerk- en steenuilen, gierzwaluwen).

– inventariseren van speciale natuurgebieden rondom Deventer.

– vangen en ringen van vogels.

– reageren op en meedenken over bestemmingsplannen van plaatselijke en regionale overheden als Gemeente Deventer, St. IJssellandschap en bv. bij Ruimte voor de rivier.

– participatie met agrariërs en natuurorganisaties op het gebied van weidevogels en de Patrijs.