Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Colmschate krijgt afscheidshuis

Opbaarruimtes naast de Ichtuskerk

COLMSCHATE – Naast de Protestantse Kerk in Colmschate komt in de voormalige pastorietuin een afscheidshuis. Hier wordt nabestaanden gelegenheid geboden afscheid te nemen van hun dierbare overledene. Familie krijgt een sleutel en kan 24 uur per etmaal naar binnen.Het afscheidshuis komt aan de kant van het Gezondheidscentrum en de jeu de boules baan. De bedoeling is het in september te openen, zeggen uitvaartondernemer Sjoek Nutma en Everard Post, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters. Het idee voor een afscheidshuis in Colmschate ontstond zo’n twee jaar geleden. Post: ‘’We hebben eerst gekeken naar een ruimte in de pastorie zelf, maar gezien de andere gebruiksfuncties van het gebouw leek ons dat bij nader inzien toch niet zo’n goed idee. Het heeft wel enige tijd gekost om alles rond te maken met de gemeente. Die werkt van harte mee, maar een afscheidshuis moest ook passen in het bestemmingsplan.’’ Het initiatief kwam van Nutma. ‘’Aan deze kant van de stad is geen afscheidshuis. Overledenen kunnen wel worden opgebaard in ruimtes van de grote uitvaartketens, maar daarvoor moeten ze naar de andere kant van de stad. Bovendien vind ik het als zelfstandig uitvaartondernemer belangrijk dat mensen in een ongedwongen, huiselijke sfeer afscheid kunnen nemen. En dat in een pand met een vriendelijke uitstraling en tegen een schappelijke prijs.‘’ Het gebouw wordt waarschijnlijk nog voor de zomer gebouwd en in juli in drie delen op diepladers binnengereden. Nutma: ‘’In het afscheidshuis komen twee opbaarkamers, waar nabestaanden een sleutel van krijgen zodat ze op elk gewenst moment bij de overledene kunnen zijn. In de opbaarkamer is gelegenheid om alles rondom de aanstaande uitvaart te bespreken. Daarnaast is er een ruimte waar een overledene (gekoeld) opgebaard kan worden tot de dag van de uitvaart. Een rouwbezoek op afspraak is mogelijk.

 

Omgeving

Post vertelt dat het afscheidshuis wordt gebouwd in opdracht van de kerk. ‘’Nutma is huurder en exploitant. Het afscheidshuis past heel goed bij de kerk, die immers ook een belangrijke sociale en maatschappelijke functie heeft. De voorziening sluit ook aan bij andere faciliteiten in de buurt zoals het gezondheidscentrum naast de Kuip. “Toen Sjoek met zijn idee naar de Ichtuskerk kwam, waren we meteen enthousiast en besloten we mee te werken. Overigens is het afscheidshuis op zich niet aan de kerk verbonden, hoewel het wel vlakbij de kerk staat. Het is niet zo dat kerkleden voor een opbaring standaard naar het afscheidshuis moeten, maar ik denk wel dat ook mensen uit de kerk van de nieuwe voorziening gebruik zullen gaan maken.”

Als voorbereiding op de komst van het afscheidshuis heeft het Deventer Groenbedrijf op de toekomstige locatie het verwilderde en dode groen verwijderd. Plaatsing van het gebouw is waarschijnlijk begin juli. De daadwerkelijke ingebruikname is na de zomer. Er wordt een open dag gehouden om het gebruik in te luiden.