Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Doe JIJ mee met een kunstproject?

Kom dan zaterdag 21 maart om 11.00 uur
naar De Ulebelt

Kunstproject eerder afgelast wegens vogelpest,
gaat nu wel door!

COLMSCHATE – MIJ, JIJ, ZIJ, HIJ, WIJ, GIJ op de rotondes van de Springerlaan; Ik en de ander; zo heet dit kunstwerk van Marc Ruygrok. Hij bedoelt hiermee dat de mensen die in Vijfhoek wonen die elkaar (nog) niet kennen  samen een gemeenschap (gaan) vormen. Op zaterdag 21 maart gaan Vijfhoekers op de Ulebelt samen een nieuw kunstwerk maken in de vorm van een korte video: Ik en de Ander. Inwoners van de Vijfhoek worden opgeroepen om mee te doen en om 11.00 uur te verzamelen bij de Ulebelt. Samen gaan zij de woorden Ik en de Ander vormen. Het filmen van dit proces gebeurt vrij spectaculair vanuit de lucht met een drone.

Dit project wordt uitgevoerd door de Deventer community kunstenaar Marianne de Bakker in opdracht van Het Kunstenlab. De Ulebelt, gelegen in de Vijfhoek, bood spontaan haar locatie aan om het filmpje te maken én hun koetsier die behalve het paard ook de drone bestuurt. Naast dit collectief ervaren van Ik en de Ander staat er ook een individuele ervaring (een ‘date’ met ZIJ, HIJ of GIJ) met het kunstwerk op de planning.

Het project zou eerst in november uitgevoerd worden maar moest toen op het allerlaatste moment worden afgeblazen omdat er gevaar was voor vogelpest. De Ulebelt werd toen afgesloten voor publiek. Het bleek, gelukkig, een storm in een glas water. Maar voor ’Ik en de Ander’ was het te laat in het jaar om het nog uit te voeren. Er is toen meteen besloten om 21 maart het opnieuw te doen, zeker omdat die dat veel vrijwilligers worden verwacht op de Ulebelt in het kader van Nederland doet.

De commissie Kunst in de openbare ruimte in Deventer  wil graag de bestaande kunstwerken in de openbare ruimte opnieuw onder de aandacht brengen. Er is een website in de maak met alle kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer. Kunstenlab en Kunstcircuit ondersteunen dit initiatief met een eigen project waarbij ze een aantal werken extra onder de aandacht van het publiek willen brengen Zij hebben community-kunstenaar Marianne de Bakker gevraagd een klein project  te organiseren dat ingaan op de betekenis van het werk en de plek van het werk. ‘ Het belangrijkste doel van de opdracht is het bekendmaken van en liefst een verbinding maken met het beeld.’

 

Ik en de ander van Marc Ruygrok

Het kunstwerk is een serie van zes beelden op rotondes aan de Leonard Spingerlaan. Sinds het begin van de wijk staan de levensgrote ‘wij’, ‘zij’ en ‘jij’ op de rotondes van de Leonard Springerlaan. Toen de bouw bijna klaar was, zijn de laatste drie kunstwerken ‘mij’, ‘hij’ en ‘gij’ geplaatst.

Als je een kunstwerk in de openbare ruimte plaatst, moet dat iets zeggen over de plek waar het staat, vindt kunstenaar Ruygrok. “De Vijfhoek is een Vinex-locatie. Zo’n wijk ontstaat op de tekentafel. De mensen die er komen wonen, kennen elkaar nog niet. Ze moeten nog een gemeenschap opbouwen. ‘Ik en de Ander’ is een omschrijving van die gemeenschap.”