Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Gedeputeerde Monique van Haaf reikt diploma’s uit

Nieuwe Specialisten Bijenproducten opgeleid

COLMSCHATE – Op zaterdag 25 maart zal Monique van Haaf, gedeputeerde van de provincie Overijssel, aan een dertigtal cursisten het diploma ‘Specialist Bijenproducten’ uitreiken. Deze cursisten, afkomstig uit noord- en oost Nederland, volgden een intensieve cursus van de landelijke Stichting Bijkersgilde. De cursus is bedoeld om kennis en ervaring bij oogst, verwerking, behandeling en afzet van bijenproducten te verwerven, in stand te houden en te verbeteren.In Nederland zijn ongeveer zevenduizend bijenhouders. Voor vrijwel alle imkers is dit een hobby, waar zij intensief mee bezig zijn. Veel imkers hebben vanwege hun hobby (van groot belang voor de natuur en landbouw) cursussen gevolgd en blijven zich bijscholen. De cursus tot Specialist Bijenproducten is een intensieve bijscholingscursus van zeven dagen. De diploma-uitreiking vindt plaats op de Ulebelt.

Een bijenvolk zorgt voor de bestuiving van veel gewassen. Daarnaast levert het volk diverse producten, niet alleen honing, ook bijenwas, propolis, stuifmeel en koninginnengelei. Hoe deskundig ook, imkers weten lang niet ‘alles’ over deze producten. Een vijftal jaren geleden is Stichting Bijkersgilde opgericht. Bijker is een oud Nederlands woord voor imker. De belangrijkste doelstelling van het Gilde is de kwaliteit van de Nederlandse honing en andere bijenproducten op een hoog niveau te brengen. Dat doet het Gilde onder meer door het geven van cursussen. Pittige cursussen: de deelnemers hebben zeven volle zaterdagen de gelegenheid gehad om de kennis van zeer deskundige docenten ‘op te zuigen’. Als ze geslaagd zijn mogen ze doorgaan voor het vervolg: de cursus Gilde-Keurmeester. Het Bijkersgilde is bezig met het realiseren van een keurmerk voor Nederlandse honing. Daarbij zullen de nieuwe keurmeesters straks goede diensten kunnen bewijzen.

De diploma-uitreiking vindt plaats op zaterdag 25 maart, tussen 14.00 uur en 15.30 uur, in het centrum voor natuur- en milieueducatie de Ulebelt, Maatmansweg 3.