Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Herdenkingsbijeenkomst ‘Colmschate 40-45’ met onthulling gedenkbord op 8 april

COLMSCHATE – Op 8 april 2015 is het zeventig jaar geleden dat Colmschate (het dorp en de buurschappen Snippeling, Oxe, de Bannink en de Vijfhoek) werd bevrijd door de Canadezen. Tijdens de bevrijding sneuvelden in deze omgeving 46 Canadezen, die op een tijdelijke rustplaats in Oxe werden begraven. Bijna niemand kent echter (één van) die bevrijders bij naam.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in Colmschate op verschillende wijzen verzet gepleegd tegen de Duitse overheerser. Bijna altijd bleven deze ‘illegale’ activiteiten van burgers, uit angst voor represailles, geheim. Ook na de oorlog spraken deze verzetsmensen nauwelijks over hun activiteiten. Zij vonden het niet meer dan hun morele plicht om te handelen zoals ze hadden gedaan: ‘Je deed dat gewoon, omdat je vond dat het nodig was… ’

 

Gedenkbord Colmschate 40-45

Uit eerbetoon aan de 46 gesneuvelde Canadezen en aan die Colmschatenaren die in de oorlog, met gevaar voor eigen leven, geallieerde piloten en vluchtelingen voorthielpen of op andere wijze actief verzet hebben getoond, schaarde een aantal betrokken Colmschatenaren (comité ‘Colmschate 40-45’) zich achter het initiatief om een gedenkbord plaatsen. Dit gedenkbord zal naast de vermelding van de 46 namen en de verzetsactiviteiten tevens de route weergeven die de Canadezen in april 1945 hebben afgelegd in deze omgeving.

 

Juist nu

Nu steeds minder mensen uit eigen ervaring kunnen vertellen over deze indrukwekkende periode in onze geschiedenis is een tastbare herinnering aan die tijd voor volgende generaties juist nu op zijn plaats. Want zeventig jaar na de oorlog blijkt nog steeds dat vrijheid niet vanzelfsprekend is…

De openbare herdenkingsbijeenkomst (met o.a. een presentatie over de gebeurtenissen rond de bevrijding in Colmschate) vindt plaats op woensdag 8 april 2015 om 16.00 uur in de Ichtuskerk, Holterweg 106 te Colmschate. Daarna zal burgemeester Heidema het gedenkbord onthullen.