Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Informatieavond zonnepanelen door Noaber-Energie


COLMSCHATE – Op 8 juli is er in Gemeenschapshuis De Kuip een informatieavond van Noaber-Energie over het plaatsen van zonnepanelen op daken van landbouwschuren, als bijvoorbeeld het dak van uw woonhuis niet geschikt is.


Veel mensen houden zich momenteel bezig met de gevolgen van de opwarming van de aarde, en de noodzaak om daar iets aan te gaan doen. Als we niets doen, stijgt de zeespiegel, komen miljoenen mensen te leven in gebieden die te warm worden voor menselijke bewoning en verandert het leven op aarde dramatisch. Met het klimaatakkoord dat de regering sloot, hopen we de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden. Dat is een heel ambitieus plan en alle hens moeten aan dek.
Burgers kunnen bijdragen op vele manieren: elektrisch autorijden, hun huis isoleren, minder vliegverkeer, duurzame voedselproductie en duurzame energieproductie.
Het plaatsen van zonnepanelen op daken van woonhuizen past in de strategie om de elektriciteitsopwekking te verduurzamen. Maar niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen (noordligging, beschaduwing, dakconstructie) en sommige huiseigenaren hebben esthetische bezwaren.
Daar is een oplossing voor! In de omgeving van Bathmen zijn een groot aantal daken van landbouwschuren die perfect op het zuiden liggen, niet beschaduwd zijn en dus ideaal geschikt zijn voor het leggen van zonnepanelen. Op die manier kan de energie voor burgers opgewekt worden op de daken van boeren. De overheid stimuleert die gedachte, maar wil graag dat opwekking en gebruik van energie dicht bij elkaar liggen: de lusten en de lasten in de buurt, en op die manier tevens een lagere belasting van het elektriciteitsnet. Stimulering van dergelijke projecten is mogelijk op voorwaarde dat de opgewekte energie en de gebruikers van de energie uit dezelfde postcoderoos komen. Een postcoderoos is een gebied van aaneengesloten postcodes, alle grenzend aan één postcode die het hart van de roos is.

Wat kan Noaber-Energie voor u betekenen?
De coöperatie Noaber-Energie (https://noaber-energie.nl/) is een energiecoöperatie, opgezet voor en door boeren en burgers in Bathmen en omgeving. Eén van hun activiteiten is het opzetten van postcoderoosprojecten. Er zijn twee daken belegd met zonnepanelen (Hans Nijkamp te Oxe, Wim Roeterdink in Arkelsteijn) en een derde dak (De Meyer-dak, op pluimveebedrijf Nikkels aan de Gorsselseweg) en een vierde dak (bij Jawin Klein Hegeman) worden gepland.
Per dak wordt ongeveer 60000 kWh per jaar opgewekt. Een huishouden gebruikt ongeveer 3000 kWh en per dak kunnen dus 20 huishoudens hun stroomgebruik geheel verduurzamen!

Zo gaat dat in 2020:
Koop een aandeel in de Noaber-Energie coöperatie ter waarde van het aantal zonnepanelen dat nodig is om die 80% van jouw energieverbruik op te wekken.
In de 15 jaar daarna wordt de energiebelasting over de stroom die jouw panelen hebben opgewekt, op je energierekening in mindering gebracht.
In ongeveer 9 jaar is de investering terugverdiend. Het totale rendement op je investering over de 15 jaar is ongeveer 5%, véél beter dan een spaarrekening
Men kijkt nog naar mogelijkheden om de deelname aan de coöperatie, en dus de aankoop van de panelen, met een lening op te vangen. Daarmee zal het rendement, door rentebetalingen, wel wat lager worden.
Wie woont in postcodes 7421, 7425, 7426, 7427, 7428, 7429, 7434, 7437 kan nu al meedoen. En wie woont in postcodes 7423 of 7424 kan aansluiten op het eerstvolgende dak!

Interesse?
Op 8 juli 2020 om 20.00 uur houdt men een informatiebijeenkomst in Gemeenschapshuis De Kuip in Colmschate. I.v.m. de coronacrisis wil men graag dat iedereen die wil komen zich van te voren opgeeft per email info@noaber-energie.nl. Doet u s.v.p. eerst de Covid-19 gezondheidscheck op https://noaber-energie.nl/waarom/.

Informatieavond in Bathmen
Op 13 juli zal in Cultuurhuis Braakhekke Bathmen (Heeren van Dorth zaal) ook een informatieavond worden verzorgd. De aanvang is om 20.00 uur.