Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Thea Kroese bij ’t Hof van Colmschate

COLMSCHATE – Thea Kroese zal op 14 maart vanaf 21.00 uur, na de ledenvergadering van Begrafenisvereniging Colmschate e.o., wat vertellen over oude gebruiken rond sterven en uitvaart.Thea Kroese is bekend van het TV-Oost programma Studio Oost. Ze geeft veel boeiende lezingen over oude gebruiken in Twents-Sallands dialect. Ook schreef ze een kookboek met oude Twentse gerechten.

Ze zal het hebben over het verrassende feit dat heel veel dingen, die we nu doen bij een overlijden en een uitvaart, ook in het verleden gebeurden. Toen was men veel beter op de hoogte van de symbolische achtergrond van de handelingen. Wie weet nu nog waarom we na een uitvaart vaak een broodje eten of een plak cake. Wie weet überhaupt nog waarom we na de uitvaart bij elkaar gaan zitten om iets te eten of te drinken.

Ja en dan het verhaal over de kleding van de overledene en de daarmee verbonden sagen of volksverhalen. Wist u dat de pepermunt die in veel kerken nog genuttigd wordt tijdens de overdenking alles te maken heeft met overlijden? En dan de taal. Als iemand overleden is zeggen we: Heb je ‘ t al gehoord, Jan Willem Jansen is uit de tijd (uut de tied kommen ). Dit gezegde vertelt ons over gewoonten rond het sterven, enz. Laat u verrassen en… er zal gelachen worden!

Ook toegankelijk voor niet-leden van de begrafenisvereniging!

Meer informatie over ‘Begrafenisvereniging Colmschate en omgeving’: http://colmschate.info/targets/bco/intro.ph