Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Uniek jubileumboek ‘Trots op Colmschate’

Joop Harmsen

Spaar de unieke fotostickers bij elkaar!

COLMSCHATE – Dit jaar is het precies 5 jaar geleden dat Jumbo Hans Kok (voormalig C1000 Hans Kok) op het Winkelcentrum Colmschate haar deuren opende voor het publiek. Om dit heuglijke feit niet ongemerkt voorbij te laten gaan had Hans Kok het plan opgevat om een speciaal boek over Colmschate te gaan uitgeven. In zijn zoektocht naar mensen die hem daarbij zouden kunnen helpen kwam hij via via bij Joop Harmsen terecht. Het uiteindelijk boek, dat gratis af te halen is in de winkel, werkt op dezelfde manier als het sparen van de bekende voetbalplaatjes. Bij iedere 10 euro aan boodschappen (Bij Jumbo Hans Kok in Colmschate) ontvangt men 4 fotostickers. Deze stickers kan men dan in het boek plakken. Om het boek compleet te maken moeten er 216 foto-stickers ingeplakt worden.

In het boek ‘Trots op Colmschate’ leest u over de geschiedenis van Colmschate en door middel van de stickers komt het boek nog meer tot ‘leven’. Hoe leuk is het om met uw partner, uw kinderen of kleinkinderen samen de geschiedenis van Colmschate te ontdekken.
Joop Harmsen, woonachtig aan de Stationsweg, woont zijn hele leven al in Colmschate. Hij heeft Colmschate zien veranderen van een klein dorp tot wat het nu is. Joop: “Van jongs af aan ben ik al bezig met het verzamelen van alles wat met Colmschate te maken heeft. En met dat verzamelen ben ik nog steeds bezig. Het is dus ook niet gek dat Hans Kok uiteindelijk bij mij terecht kwam. Toen hij vroeg of ik over voldoende materiaal beschikte om een boek te vullen en of ik daar aan mee wilde werken, heb ik natuurlijk enthousiast ja gezegd. Dat ik uiteindelijk het hele boek samengesteld heb, dus de foto’s inclusief alle bijschriften, dat had ik van tevoren niet kunnen bedenken, ik ben namelijk niet zo’n schrijver.”
In mei 2019 kwam Hans met het verzoek bij Joop. Joop is vanaf dat moment direct aan de slag gegaan met het samenstellen van het boek. Daar is hij de hele zomer mee bezig geweest. Eind oktober heeft hij het afgerond en is het materiaal naar de vormgever gegaan. De drukproeven gingen over en weer en na de toevoeging van het voorwoord in het boek door Hans Kok is het boek gedrukt.

Coronacrisis gooit roet in het eten
Nadat het boek en de bijbehorende fotostickers waren gedrukt was het tijd voor de officiële en grootse presentatie in de winkel van Hans Kok. Duke Krins (oud beheerder van Gemeenschapshuis De Kuip) en Maritha Schasfoort (voorzitster Plaatselijk Belang Colmschate en heel erg belangrijk voor de SV Colmschate ‘33) zouden het eerste exemplaar in ontvangt nemen. Dat is ook gebeurt, maar niet zo feestelijk en uitgebreid als de bedoeling was.
Ook de prominente plaats waarvoor bij de entree van de winkel ruimte was gereserveerd kwam als gevolg van de Coronacrisis in het gedrang. De communicatie inzake de maatregelen die Jumbo Hans Kok moesten nemen inzake Corona kregen uiteraard voorrang bij de ingang van de winkel. Ondanks dat is er vanaf de eerste dag gretig gespaard en geplakt. Joop: “Er zijn mensen die al 10 boeken vol hebben. Ik heb al gehoord dat er in Colmschate diverse app-groepen zijn waarin word gehandeld en geruild”.

Actie is verlengd tot eind augustus
Het sparen van de fotostickers zou op 19 mei eindigen, maar om de mensen de kans te geven om hun boek compleet te maken heeft Hans Kok besloten om de actie tot eind augustus te verlengen. Dus iedereen heeft nog ruim de tijd om alle plaatjes bij elkaar te sparen. Joop: “Aan de mensen die bij de kassa wel fotostickers ontvangen, maar ze niet sparen, zou ik willen verzoeken om ze in de speciale bus in de winkel of in onze brievenbus aan de Stationsweg 36 te deponeren. De stickers worden dan in boeken geplakt en aan eenzame ouderen overhandigd.

Op zoek naar oude foto’s
Tot slot van het gesprek heeft Joop nog een verzoek: “Heeft u foto’s van Colmschate van vroeger, mail deze dan naar joopharmsen@concepts.nl. Indien u oude foto’s niet kunt mailen dan scan ik ze graag. Het mogen losse foto’s zijn of in een plakboek. In dat laatste geval blijven de foto’s gewoon in het boek zitten.”