Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Cabaretière Rosa da Silva komt 17 september naar Bathmen en schudt haar veren af

Foto: Rosa da Silva (foto Casper Koster).

Door Evert van de Weg

BATHMEN – Dat het gevaarlijk is iemand te beoordelen op haar/zijn geboorteplaats wisten we al lang. Toch werd Rosa da Silva (1986) als kind in 1995 uitgelachen in de tv-studio van de Mini Playbackshow van Henny Huisman, toen ze vertelde dat ze uit Klazienaveen kwam.
Rosa: ,,Door dat gelach uit de studio zat er niets anders op. Ik moest afrekenen met mijn Drentse en Portugese roots. Om een ster te worden moet je je kennelijk anders voordoen dan wie je bent.’’

En dat heeft ze Nederland laten weten! Nadat ze in 2014 afstudeerde aan de Kleinkunstacademie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten was ze bijna niet meer van het toneel af te slaan. Bekend werd ze al snel door de vertolking van Anne Frank in  het toneelstuk Anne in 2014/20215. Haar lijst met optredens in vaak bijzondere programma’s in theaters en op radio en TV is gewoon te lang om op te noemen. Het resulteerde wel in 2019 in de toekenning van de Wim Sonneveld Jury- en Publieksprijs en voor de ontwikkeling van haar eerste avondvullend programma kreeg ze de Shaffy Check.

Bij Theaterbureau De Mannen maakte ze daarna haar theaterprogramma ‘’Daar moet je heen’’, dat ze nu op 17 september in Cultuurhuus Braakhekke komt spelen. Daarmee is Bathmen één van de eerste plaatsen waar Rosa met dit optreden te zien is. Over het programma zegt ze zelf: ,,Ik zing, speel en erger me mateloos. En dan nog het meest aan mezelf’’. In het programma wisselen haar Portugese temperament en Drentse nuchterheid elkaar af in een hoog tempo. De personages die ze opvoert zorgen voor plaatsvervangende schaamte en de eeuwige clichématige strijd tussen stad en platteland wordt akelig herkenbaar. De muzikant die haar begeleidt is Remko Wind en de muziek is door niemand minder dan Daniël Lohues, Sergio Escoda en deels ook door Rosa zelf en Remko Wind gecomponeerd. De regie is in handen van Titus Tiel Groenestege.

Het optreden op 17 september belooft zeer de moeite waard te worden, gezien de lijst van succesvolle voorstellingen die Rosa da Silva al op haar naam heeft staan. Uiteraard zullen op 17 september de dan geldende corona-maatregelen van kracht zijn, maar daarover staat de volledige informatie op de website van Cultuurhuus Braakhekke en kopers van kaartjes worden daar automatisch op geattendeerd.

Komt dit zien en horen op 17 september! Zie ook www.cultuurhuusbraakhekke.nl