Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Jeffrey Spalburg, cabaretier en Tukker, komt naar Bathmen    

Jeffrey Spalburg

(Door Evert van de Weg)

BATHMEN – Ik krijg Jeffrey Spalburg aan de telefoon als hij in de file zit. “Kom maar op met je vragen, ik heb toch even niks beters te doen”. En dan komt er een enthousiast verhaal over zijn nieuwe voorstelling BAAS waarmee hij op 31 oktober om 20.30 uur optreedt in het Bathmense Cultuurhuus.

Jeffrey Spalburg, in 1971 in Hengelo geboren uit Surinaamse roots, is in Hengelo volbloed Tukker geworden. Hij is niet voor niks fan van FC Twente. Tijdens en na zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten ging hij als rapper aan het werk en werkte samen met de bekende cabaretier Najib Amhali, bij voorbeeld tijdens Lowlands. Jeffrey blijkt al snel een duivelskunstenaar te zijn; hij speelt toneel bij verschillende gezelschappen, speelt gastrollen in televisieseries zoals SamSam, Onderweg naar Morgen en wordt vaste schrijver voor Jörgen Raymann. Vanaf 2005 is hij vast verbonden aan Comedy Café Amsterdam en treedt daar wekelijks op als stand-up comedian. Maar Jeffrey wil meer en begint cabaretprogramma’s te ontwikkelen.
Jeffrey:  “Mijn voorstelling BAAS is alweer de vierde avondvullende cabaretsolo, na Brommers Kiek’n, Spiekerboks en Thuus”. Het reggaenummer Hengelo-o-o uit de voorstelling Thuus werd een grote hit in 2013, toen er met medewerking van Jörgen Raymann een videoclip mee werd gemaakt. Het nummer kwam hoog in verschillende hitlijsten en de remix Paramaribo-o-o stond eveneens wekenlang bovenaan de hitlijsten in Suriname.
Jeffrey: “Ik noem mijn nieuwe voorstelling BAAS omdat iemand na het succes van Hengelo-o-o tegen mij zei: Joh, jij bent nu een echte baas! Dat heeft dan met respect en zo te maken. Om me heen kijkend dacht ik toen: Wie is nou eigenlijk de baas in Nederland? Is dat premier Rutte wel of toch andere krachten? Wie is de baas in relaties? Is dat de man of de vrouw? Zijn de kinderen thuis de baas of toch de ouders? Zo veel vragen dat ik mijn voorstelling BAAS heb genoemd.”

Jeffrey behandelt al dat soort relaties met de nodige humor. Jeffrey: “Als cabaretier kijk je naar jezelf, maar vooral ook naar alle relaties en machtspelletjes in de buitenwereld. Ik vind het prettig om met een thema te werken voor een voorstelling, maar ik wil vooral de mensen laten lachen en een heerlijke avond bezorgen.”

Twente en Hengelo blijven een bijzondere plek in de voorstelling houden.

Jeffrey: “Ik ben daar geboren en getogen en ik kom en wil ook niet af van die achtergrond. Ik heb mijn hele leven nog niet in Bathmen gestaan en dat vind ik extra leuk. Ik heb dan ook een promo-filmpje gemaakt, waarin ik zeg dat ik nog nooit in Bathmen ben geweest maar er altijd met een rotvaart langs rijd. Of ik sta vlak naast Bathmen in de file, voor Deventer. Volgens mij hadden veel mensen nog nooit van Bathmen gehoord maar krijgt het door de file’s een bedenkelijke bekendheid. Ik vind het ook een grappige naam, je maakt er al gauw Batman van. Ik kijk uit naar mijn optreden in Bathmen!”