Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Nathalie Baartman komt weer naar Bathmen, nu met haar Bössels (= deugnieten)


Door Evert van de Weg

Bathmen – Nathalie Baartman is een graag geziene gast in Bathmen. Dat heeft zeker ook te maken met het feit dat ze een echte Tukker is, geboren en getogen in Borne, aardig dicht tegen Salland aan en de mentaliteit daar. Ze maakte een echte zoektocht door voordat ze haar echte bestemming vond. Ze studeerde in Nijmegen, maar werd na een jaar hippie onder de hippies in Duitsland, demonstreerde daar tegen van alles en nog wat, ging maar weer terug naar Nijmegen voor lessen op de theaterschool daar en belandde uiteindelijk op de gerenommeerde Koningstheateracademie in Den Bosch.

Over haar beroep zegt ze zelf dat het nooit haar droom was cabaretière te worden. ‘’Het was het gevolg van een prutserig bestaan. Ik wisselde van studies zoals anderen dat doen met tanden. Ik snapte de mensen niet. Ik begon te schrijven en ik bleek cabaret te schrijven. Toen ik me aanmeldde voor het Cameretten Festival won ik in 2004 de Persoonlijkheidsprijs. In 2006 ontstond mijn eerste programma ‘’Stam’’ en daarna volgden nog 6 programma’s. Steeds met accordeon, harmonium, Bulgaarse zang, buikdans en veel verhalen. ’’
De recensies over haar programma’s zijn heel positief, van ‘’Het leukst aan Baartman is dat ze onvoorspelbaar is en blijft’’ via ‘’Haar humor schuilt in subtiele en rare wendingen’’ tot “Wie somber is en een therapie overweegt heeft aan anderhalf uur met deze cabaretière genoeg’’.
Zelf zegt ze over haar programma’s: ,,Ze zijn een absurde vertaling van mijn leven. Als ik terugblik zie ik dat ik in elk programma de hang naar een kleinere wereld bezing. Ik sta haaks op de Zuidas. Folkloristische thema’s boeien me. Het geluid van de Midwinterhoorn maakt tranen bij me los.’’ Als echte Tukker heeft ze voldoende invoelingsvermogen over Twente om er ook nog eens mooie columns in de Twentsche Courant/Tubantia over te schrijven, wat ze zeer regelmatig doet.
Dit jaar toert Nathalie door het land met de voorstelling ‘’De Bössels van Baartman’’ en op 23 maart komt ze naar Bathmen om ons vooral van de Twentse liedjes en zijdelings van haar humor in deze voorstelling te doen genieten. De nadruk in de voorstelling ligt dit keer vooral op haar liedjes. Overtuigd door Herman Finkers vindt ook Nathalie dat het Twents zich erg goed leent voor liedjes door de bijzondere klanken. De Bössels (= kwajongens of deugnieten in het Twents..) die haar begeleiden zijn de terecht befaamde musici die Joris Linssen indertijd begeleidden als de Caramba’s, namelijk Kees van den Hoogen op gitaar, Erik van Loo op contrabas en Marcel van der Schot op accordeon en zelf voegt ze zo nu en dan ook nog wat noten op de accordeon toe.
Ook over dit programma van Nathalie zijn de recensies weer heel positief. Het helpt ons in Bathmen dan ook nog eens dat Twents en Sallands zo op elkaar lijken en dat staat extra garant voor een prachtige avond.
Verdere informatie en kaartverkoop op:
www.cultuurhuusbraakhekke.nl