Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Gezellige open dag in nieuwe melkveestal van familie Kloosterboer

met-zichtplein-en-loopbrug

Met zichtplein en loopbrug voor leerzame excursies

DEVENTER – De familie Kloosterboer bouwde een gloednieuwe melkveestal met een educatief zichtplein en loopbrug in Deventer. De stal wordt geopend met een feestelijke open dag op zaterdag 17 september. Tijdens de open dag is te zien hoe koeien leven in een echt modern familiebedrijf.

Twee slimme melkrobots melken de koeien elke dag

Om zich voor te bereiden op een gezonde toekomst voor hun melkveebedrijf bouwde de familie Kloosterboer een nieuwe stal. De stal is licht, hoog en vol frisse lucht voor de dieren. De stal bevat 170 ligboxen met waterbedden waarop de koeien lekker liggen en goed kunnen rusten om fit en gezond te blijven. Tijdens de open dag kan iedereen een kijkje nemen in de speciale stal waar de kalfjes worden geboren. Er ligt daar een dik pak vers stro waarin de koe en het pasgeboren kalfje zacht liggen. Bij de familie Kloosterboer wordt in principe geen enkel kalfje geboren zonder dat de boer of boerin erbij zijn. Dat lukt door een speciale camera in de kalfstal waarmee de familie Kloosterboer haar koeien tijdens de (aanstaande) bevalling altijd en overal goed kan controleren. Dat is vooral ’s nachts of wanneer ze van huis zijn ontzettend handig. In een speciale ruimte voor de zorgkoeien verblijven dieren die extra aandacht nodig hebben op hygiënisch zand.

 

Publiek ontvangen in speciale zichtruimte met loopbrug boven de stal

De stal is verder voorzien van een vloer met rubber delen op punten waar de dieren veel draaien en manoeuvreren. Daarmee voorkomt de familie Kloosterboer blessures aan de klauwen en het beenwerk van haar koeien. Tijdens de open dag is een ingenieuze mestrobot te zien die de stal schoon en droog houdt. Twee VMS DeLaval melkrobots melken de koeien automatisch. Dat scheelt niet alleen tijd, maar levert de familie Kloosterboer ook veel vrijheid op voor hun sociale leven. De familie Kloosterboer koos er voor om te investeren in een speciaal zichtplein met loopbrug boven hun nieuwe melkveestal. Daar gaat ze kinderen en volwassenen op afspraak ontvangen. Er zijn lessen en rondleidingen waarin je kunt zien hoe de koeien leven in de Nederlandse melkveehouderij en waar de melk en zuivel vandaan komen. De nieuwe stal van de familie Kloosterboer is sinds kort in gebruik. Daardoor is er tijdens de open dag een echt werkende melkveehouderij te zien.

 

Meer informatie

De open dag op zaterdag 17 september wordt gehouden aan de Oxersteeg 21 in Deventer van 10.00 uur tot 17.00 uur. Naast de melkveehouderij zijn er gezellige activiteiten op het boerenerf. De familie Kloosterboer en hun toeleveranciers zoals de dierenarts en de voerleverancier beantwoorden graag alle vragen over de melkveehouderij. Op de spannende stormbaan in boerderijstijl kunnen kinderen naar hartenlust spelen. Campina zorgt voor een heerlijke zuivelproeverij.