Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Posters tegen hondenpoep in de Vijfhoek

DEVENTER (Vijfhoek) – Hondenpoep; iedereen heeft er een hekel aan. En het mag dan wel verplicht zijn om de poep van je hond op te ruimen, bepaald niet elke hondenbaasje houdt zich daaraan. Leerlingen van Montessorischool De Ontdekking kwamen in actie. Aan bewoners rondom het Brandts Buyspark in de Deventer woonwijk bezorgden ze huis-aan-huis antihondenpoepposters, met het verzoek deze voor het raam te hangen. Op deze manier willen ze hondenbezitters er op attent maken dat ze graag poepvrij willen spelen en gymmen in de buitenlucht.

De leerlingen van de basisscholen aan het Andriessenplein, midden in de Vijfhoek, maken veel gebruik van de grasvelden van het Brandts Buyspark; om er te spelen, maar ook tijdens de gymlessen. Helaas wordt dat speelgenot vaak verpest door de hondenpoep die op de velden ligt.

“Vorig jaar hebben we ook een actie gehouden”, vertelt Esther de Groot, juf van groep 7 van De Ontdekking, “toen hebben we “No Shit”-vlaggetjes van de Deventer Schoon Familie geprikt in de hondendrollen. Dan zie je hoeveel poep er ligt. En ja, dat heeft geholpen, ook omdat er in de Deventer pers de nodige aandacht voor was. Maar jammer genoeg is het effect nu verdwenen en zien we dat er weer steeds meer poep op het veld ligt. Soms komen kinderen met poep aan hun kleren de school weer in. Tijd dus voor een nieuwe actie!”

 

Posters

De nieuwe actie bestaat uit het huis-aan-huis bezorgen van posters die gemaakt zijn op basis van een ontwerp van een van de leerlingen. ‘Wél uw hond, maar niet uw poep’ is de boodschap.

De leerlingen van juf Esther gaan – begeleid door vrijwilligers van de Deventer Schoon Familie – de buurt in. Ze bellen bij alle huizen rondom het Brandts Buyspark aan. “Wilt u deze poster voor het raam hangen?” is de vraag, “want wij willen graag poepvrij spelen op het veld”. De meeste bewoners die thuis zijn reageren positief en een enkeling voegt meteen de daad bij het woord en hangt de poster direct op. Waar mensen niet thuis zijn, wordt de poster in de brievenbus gedaan.

Evi en Famke zijn blij met dat resultaat. “Ik vind het een goeie actie”, concludeert Famke. En Evi vult aan: “Mensen moeten de poep van hun hond opruimen, dan kunnen wij lekker spelen en gymmen. Ik hoop echt dat veel mensen de poster ophangen en dat het dan ook echt helpt!”

 

Meer acties

“We hebben de laatste tijd meer van dit soort acties gedaan”, legt Bram Damen (Deventer Schoon Familie) uit. “Kinderen en buurtbewoners willen heel graag een poepvrije wijk. De meeste mensen zijn dol op honden, maar hondenpoep is gewoon vies en ongezond. Elke hondeneigenaar is verplicht om de poep op te ruimen. Wij helpen kinderen en bewoners graag om hondeneigenaren daar op een ludieke manier aan te herinneren.’ (Foto: Monica Sluiseman.)