Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Rennend het oude jaar uit…

DEVENTER – 31 december om 09.30 uur lijkt Deventer uitgestorven. Het is natuurlijk vroeg en de avond belooft een lange te worden, want het is de laatste dag van het jaar. Maar het tegendeel is waar. Deventer is totaal niet uitgestorven. In de Schouwburg is de organisatie van de Brink tot Brinkloop, mede mogelijk gemaakt door de Deventer Extra en de Bathmense Krant, om half tien al heel druk in de weer om de 11e editie van deze geijkte en officiële tien kilometerloop net zo’n succes te maken als de voorgaande edities.Bijna 1000 enthousiaste renners

Bert de Waal, één van de medeorganisatoren van de organisatie, vertelt hoe het tot nu toe verloopt: “Met dit weer verwachten we wel iets minder inschrijvingen dan de voorgaande jaren. Ook het feit dat de loop op 31 december gehouden wordt, betekent vaak dat sommige renners besluiten toch in bed te blijven. Het is niet de eerste keer dat het op oudejaarsdag gehouden wordt. We organiseren dit altijd op de laatste zondag van het jaar. Maar we verwachten toch ongeveer duizend enthousiaste renners.”

“De organisatie is iets lastiger op zo’n dag, omdat winkels open willen zijn op de laatste dag van het jaar, dus met het afzetten van het parcours is het soms improviseren, maar als je goed rekening houdt met elkaar is ook dat geen probleem. Tot nu toe loopt alles op rolletjes”, aldus Bert.

 

Meer dan alleen brute spierkracht

Een wandeling naar het plein de Brink laat inderdaad zien dat er al druk gewerkt is op deze feestelijke ochtend. De dranghekken staan op hun plek, de linten zijn gespannen en de inschrijfhokken zijn ook druk bemand. In St. Tropez zitten enkele vrijwilligers te wachten op het startschot. Peter Varenbrink is één van deze vrijwilligers.

“Ik heb de boel hier in Deventer helpen opbouwen. Ik help een jaar of zes mee. Vorig jaar liep ik mee, wat ik erg leuk vond om te doen, maar dit jaar kreeg ik een startverbod van de organisatie, omdat ze opbouwpersoneel nodig hadden. Het opbouwen is overigens meer dan alleen brute spierkracht om de dranghekken neer te zetten. Onze taak is ook de lopers wegwijs maken, mensen duidelijk maken waarom sommige plekken tijdelijk niet toegankelijk zijn enzovoort.”

“Zodra het startschot geklonken heeft, bouwen we de boel weer af. Normaal gesproken rijden we dan ook gelijk door naar Bathmen om de finish te zien en daar te helpen, maar dit jaar ga ik na de afbouw als een speer naar huis, want er moeten oliebollen gebakken worden. Oh nee, dit jaar valt de erwtensoep onder mijn takenpakket”, zo zegt Peter.

 

Rondje om de kerk

Tijd om een kijkje in Bathmen te gaan nemen, want als om 11.00 uur in Deventer het startschot klinkt voor de individuele en de als bedrijventeam lopende volwassen renners, klinkt vrijwel tegelijkertijd ook het startschot voor de Kids in Bathmen. Zij zullen daar een rondje om de kerk rennen, een loop van 1000 meter, om uit te maken wie dit het snelste doet en welke school zich straks de snelste mag noemen.

Ook in Bathmen is het een drukke boel. Bij Boode in Bathmen zitten veel kinderen klaar met hun startnummer en rondom het café krioelt het van de vrijwilligers. Als om 11.05 uur het startschot klinkt rennen de kids de longen uit hun lijf, terwijl de volwassenen in Deventer net gestart zijn. Na vier minuten en zes seconden komt Pim Wegstapel als eerste over de finish. Met een rood hoofd van de inspanning en met een glimlach van oor tot oor staat hij ons te woord.

 

Pim en Maren winnen!

“Ik weet niet eens precies hoe hard ik gelopen heb. Het was vier minuut nog iets (4:06). Ik doe al voor de vierde keer mee, maar vorig jaar ben ik gevallen. Het ging goed, ik vond het hartstikke leuk en ik ging heel hard. Volgend jaar doe ik weer mee”, aldus een dolgelukkige Pim. Bij de meiden bleek Maren Wessels de sterkste te zijn. Wat deze uitslagen extra bijzonder maakt, is dat Pim pas 9 is en Maren 10, dus ze laten heel veel oudere lopers van 10, 11 en 12 achter zich. Een bijzondere prestatie dus van beide lopers!

Direct nadat de winnaars bij de kinderen in alle diverse leeftijdscategorieën een medaille om hadden gekregen, werd de winnaar van de 10 kilometer met loeiende sirenes van motoragent Henry van Oene over de finish geloodst. Voor de vierde keer zette Tim Bolink de Brink tot Brinkloop op zijn naam.

 

Voor de vierde keer als eerste over de finish

Tim Bolink: “Vorig jaar had ik de wind wat meer in de rug en liep ik een persoonlijk record van 31 minuten exact. Tijdens het NK van 2017 werd ik 14e met een tijd eindelijk onder de 31 minuten (30:45), maar helaas hadden we nu tegenwind en kwam ik tot een tijd van 31:54. Maar het was toch genoeg voor de overwinning. Ietsje langzamer, maar wel tevreden hoor. En misschien kan ik de tijd tijdens het komende NK nog weer iets verbeteren.”

“Ik hoop dat ik langzaam richting de top 10 van Nederland kan komen. Ik train elke dag. Zes dagen lopen en één dag krachttraining. Het is een tijdsinvestering, maar ik vind het erg leuk om te doen. Ik heb er een baan naast, dus het is soms passen en meten. Wat dat betreft is het soms best apart om de profvoetballers soms te horen klagen over zwaar trainen, als je ziet wat je hier mee verdient, vrijwel niets. Zo af en toe win ik wel eens wat prijzengeld of word ik gevraagd om ergens te lopen en ik heb een kledingsponsor, maar netto houd ik er niets aan over. Er zijn wel een paar A-sporters die hier van kunnen rondkomen, maar voorlopig doe ik dit voor mijn lol. Ik ben nu 25, ik heb nog wel wat jaren om die status eventueel te bereiken, dat is wel een droom, maar ik moet ook realistisch zijn. Ik denk dat ik me nog een paar jaar probeer te verbeteren en me dan ga concentreren op de marathon. Als ik daar op een EK eens een medaille kan pakken, dan ben ik klaar”, aldus een ambitieuze winnaar Tim.

 

Nog meer complimenten

Bij de dames won de Ethiopische vrouw Bezayt Asefa in een tijd van 36:59, waaruit blijkt dat de Brink tot Brinkloop ook door internationale lopers als een serieuze wedstrijd gezien wordt. Een compliment voor de organisatie. Wie ook een compliment verdienen, zijn Izaak Walpot, die met zijn 83 jaar de oudste loper is die meedeed met de 5 km (41:35). Bij de 10 km verdienen Wim van Heerde (74) en Bennie Koerhuis (70) een eervolle vermelding.

De sirenes die tijdens het binnenkomen van winnaar Tim loeiden, waren overigens niet voor niets. De motoragent Henry van Oene reed namelijk zijn laatste rit en evenement als motoragent. Hij gaat met pensioen en verdient het om ook even in het middelpunt te staan.

“Ik rij dit evenement voor de derde keer geloof ik. Ik heb er nu 42 jaar op zitten, waarvan het grootste deel op de motor voor evenementen. Dit is mijn laatste ritje op mijn allerlaatste dag. Als we hier klaar zijn, dan zit het erop en ga ik bij Boode wel even een pilsje pakken denk ik”, zo sprak een lachende pensionaris, Henry van Oene. Hij werd na afloop van het evenement zowel door de organisatie van de Brink tot Brinkloop als door een flink aantal collega’s even flink in het zonnetje gezet. En zo eindigde een zeer geslaagde 11e editie van de Brink tot Brinkloop. Op naar volgend jaar!