Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Spuug zat of spuug te weinig?

DEVENTER – Spuug is niet vies: we hebben het nodig, want zonder spuug zijn de dagelijkse gewone zaken zoals het eten een heel groot probleem. Spuug is speeksel dat in onze mondholte aanwezig is. We merken pas echt hoe belangrijk speeksel is, wanneer de speekselklieren geen speeksel meer maken (of kunnen maken) en we daardoor een droge mond krijgen. De speekselklieren produceren ongeveer een halve tot anderhalve liter speeksel per dag.“De speekselklieren zitten onder onze tong en in de wangen, vlakbij de oren”, vertelt de heer Westhof van de gelijknamige Tandprothetische Praktijk in Deventer, “er wordt gedacht dat speeksel alleen maar een rol speelt bij het eten. Dat is gedeeltelijk waar. Er zijn nog veel meer belangrijke functies van speeksel; het beschermt ons slijmvlies tegen beschadigingen. Speeksel beschermt onze tanden en kiezen tegen zuuraanvallen en zorgt ervoor dat onze mondholte wordt gespoeld. Speeksel zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën niet de overhand kunnen krijgen. Aan speeksel worden helende eigenschappen toegeschreven.”

“Hebben we een gebitsprothese, dan is het wonderbaarlijk dat we die in de mond kunnen dragen. De gebitsprothese blijft aan de kaken ‘kleven’ door ons speeksel. Op het ene moment zit de gebitsprothese wat vaster dan de andere keer. Uiteraard is de pasvorm van de gebitsprothese en hoe die is gemaakt, ook heel bepalend of deze blijft ‘zitten’. Het komt helaas soms ook voor dat we te weinig of geen speeksel hebben. We hebben dan een droge mond (xerostomie) en dat voelt aan als een uitgedroogde, harde rivierbedding. Dat veroorzaakt veel ongemak. Sommige mensen klagen over een droog en branderig gevoel, ze krijgen ernstige problemen met eten, slikken en spreken. En een gebitsprothese dragen is dan bijna onmogelijk. Het slijmvlies, het tandvlees raakt ontstoken, men krijgt pijn.”

Het is enorm belangrijk de gebitsprothese regelmatig (één keer per jaar) door een specialist te laten controleren. Niet alleen wordt de gebitsprothese gecontroleerd, maar ook de gehele mondholte. Behalve goede voeding is een goede mondhygiëne een must. Drink genoeg water, roken is superslecht , zoenen is juist supergoed (speeksel stimulatie ).”

Voor meer informatie over speeksel en een droge mond kan men contact opnemen met Tandprothetische Praktijk Westhof, Binnensingel 6 te Deventer, tel. 0570-769120 en website www.tppwesthof.nl