Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Vrijdag 11 december:

Zweedse Kerst in Dijkerhoek:

‘Good Jul’

Vrijdag 11 december

DIJKERHOEK – In Scandinavië mogen de temperaturen dan in de winter aanmerkelijk lager zijn dan in Dijkerhoek, maar binnen straalt de warmte en de behaaglijkheid er van af.

Winters zijn er lang, “de dag” kort en donker. Bijna vanzelfsprekend dat in de winterperiode zich haast alles binnenshuis afspeelt.

Kerst in Zweden bijvoorbeeld is nog steeds een waar traditioneel familiegebeuren. Hoewel de kans bestaat dat er op tweede Kerstdag ook Zweden naar Ikea gaan……. Maar voordat het zover is vieren ze in Zweden ‘Santa Lucia’, in 2015 op 13 december. Voorafgaand aan Santa Lucia bereid men op de zaterdag een uitgebreid feestmaal. Veel en lekkere hapjes met vlees en vis. Zoetigheid mag niet ontbreken en ook een drankje slaan ze niet af.

(Volgens zeggen zijn er meerdere moeders en oma’s blij wanneer het Santa Lucia is en zij niet meer bezig hoeven te zijn met het eten. Het huilen stond ze soms nader dan het lachen is ons uit goed betrouwbare bron medegedeeld.)

De huizen zijn rijkelijk versierd met oude taferelen aan de wanden, sfeervolle raamdecoraties, de kerstboom met papierenslingers en snoepgoed. Ook de kerstbok mag niet ontbreken. Naarmate de avond vordert zingen ze samen liederen rondom de kerstboom. Niet zelden zingt men aan het einde van de avond over een kikker……. Belachelijk is het niet, maar het werkt wel op de lachspieren!

Na een korte nacht bezoeken de Zweden de volgende ochtend om zes uur de Santa Lucia dienst in de kerk. Dat valt niet altijd mee op dat vroege tijdstip.

In Dijkerhoek kennen ze geen echt lange winternachten. Soms krijgen ze zelfs de beste ideeën in de zomerperiode, rondom de kortste nacht. Zo ook de afgelopen zomer: Met veel Zweedse buurtgenoten is besloten om alle buurtgenoten kennis te laten maken met Kerst in Zweden.

Op vrijdag 11 december vanaf 16.00 uur laten de Dijkerhoekers u graag proeven en ruiken aan de Zweedse Kerst.

Locatie: Kulturhus Dijkerhoek, Maatmansweg 1, Dijkerhoek.

Zij presenteren u:

– Een echt Zweeds Kerstverhaal in beeld en geluid.

– Koekjes gebakken volgens Zweeds recept.

– Zelf kerstboomversiering maken.

– Specifieke Zweedse versiering kopen, het kan allemaal.

– Smullen van verse zalm of haring en diverse andere Zweedse specialiteiten. Vlees en brood, eigenlijk teveel om op te noemen in dit korte bericht.

– Bij lekkere hapjes horen natuurlijk ook echte Zweedse drankjes! Zoals o.a. Zweedse Glühwein, Svensk glögg, met of zonder alcohol.

-Verder optredens van het Dijkerhoekse koor Kerstakkoord met eigentijdse nummers. daarnaast veel aandacht voor Zweedse kerstmuziek.

Thuis eten hoeft dus niet, de Dijkerhoekers serveren u graag. De kosten blijven binnen de perken, daar hoeft u het niet voor te laten.

Kulturhus Dijkerhoek is sfeervol ingericht met veel Zweedse kerstdetails.

Een Zweedse buurtgenoot heeft prachtige wandplaten en andere kerstversiering in bruikleen gegeven, zodat u allemaal mee kunt genieten.

Bezoek vrijdagavond 11 december 2015 Kulturhus Dijkerhoek en proef en ruik de sfeer van een echte Zweedse Kerst. Vrijwilligers van Kulturhus Dijkerhoek ontvangen u graag: ‘Good Jul!’

 

Zondagmorgen 13 december

Speciale Zweedse kerkdienst in de Bethaniëzaal van Kulturhus Dijkerhoek

Niet de volgende morgen zaterdag om zes uur, maar op zondagmorgen 13 december om half tien is er in de Bethaniëzaal een speciale Zweedse kerstdienst. Voorganger in deze bijzondere dienst is Ds. Roozenboom.

Santa Lucia en het kerstverhaal, de kerstbok en vele andere facetten komen aan bod in deze familiedienst.

Zweedse Kerst is een initiatief van Kulturhus Dijkerhoek en wordt mede mogelijk gemaakt door en met de hulp van de Zweedse buurtgenoten. Assistentie van alle gebruikers van Kulturhus Dijkerhoek en natuurlijk dé vrijwilligers.

Voor meer informatie kijk op: www.kulturhusdijkerhoek.nl

Informatie is ook verkrijgbaar via info@kulturhusdijkerhoek.nl of een van de bestuursleden.