Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Flight delayed

Schat zet jij de fietsen alvast klaar, want ik wil wel ruim van tevoren aan de Steginksweg zijn. Ja, ja rustig aan, vliegtuigen zijn toch meestal vertraagd, dus dat zal wel meevallen.
Nou, deze keer echt niet hoor. Het stond nadrukkelijk in de Bathmense Krant.


“Op woensdag 4 mei 2022, om precies 17.02 uur zal de enige nog vliegende Europese Lancaster bommenwerper van de RAF een zogeheten flypast uitvoeren boven Bathmen. Dat houdt in dat de Lancaster driemaal laag over Bathmen komt overvliegen; de derde en laatste keer boven de Steginksweg.”
Op weg naar de plek waar het herinneringsmonument aan de Lily Mars zich bevindt, wordt het al snel drukker. Er gaan veel auto’s linksaf van de Gorsselseweg en nog veel meer fietsers. Er zijn veel Battummers gekomen om dit bijzondere schouwspel te zien. Om 16 minuten voor 5 zitten we heerlijk in het zonnetje in de berm van de Steginksweg, aan de rand van een groot weiland.
Het uur U nadert, de spanning stijgt licht en de meeste ogen zijn gericht op het westen. Komt hij niet van de andere kant? De Lily Mars was toch op de terugweg uit Duitsland in 1944, vraagt iemand zich af. Nee, is al snel het antwoord, want hij gaat eerst naar Dronten en komt dan naar Bathmen. Om 17.02 uur, geen lancaster. Of was het 17.04 uur. We weten het niet zeker, maar 2 minuten later ook geen Lancaster. En 5 minuten later nog niet. Wel vreemd, want die Engelsen waren toch altijd heel punctueel bij hun operaties in de oorlog. Regelmatig hoort iemand een donker brommend geluid. Geronk van een vliegtuigmotor? Het blijkt telkens een dikke vrachtauto op de A1 te zijn.
Om kwart over, nog steeds geen Lancaster en de sfeer wordt een beetje jolig. “Ik zol moar es effen goan bel’n, of e nog kump, Jan. Joa, moar wéh mo’k beln dan?” . Nou, ik zou het es bij Schiphol proberen, want als ie daar een tussenlanding heeft gemaakt, weet je zeker dat ie te laat komt.
Dan vindt iemand op Internet de mededeling, dat de bommenwerper een uur te laat in Dronten is aangekomen en dat hij daar net is vertrokken. Het is inmiddels half 6 en wij besluiten om niet nog een half uur te wachten op een ouwe kist, die een rondje over de wei gaat vliegen. Bovendien, hij gaat ook 3 keer een rondje Bathmen doen, dus we kunnen hem vast vanaf ons terras, met een glaasje witte wijn erbij ook bekijken. En ja hoor, thuisgekomen, zittend in hetzelfde zonnetje als daarnet, horen we geronk. Dit keer is het duidelijk wel een vliegtuig en daar zweeft laag over de huizen van de verre buren een Lancaster bommenwerper. We zien hem maar heel even, want hij vliegt dan al zo laag, dat hij al snel achter de bomen verdwijnt. Hoe laat is het eigenlijk vraag ik mijn vrouw. Je zult het niet geloven, 2 minuten over 6, hij is precies een uur te laat. Van de 2 volgende rondjes over Bathmen hebben wij helaas niets gezien, maar ineens bedachten we dat hij dus precies 17.02 uur Engelse tijd ter plekke was. What do you mean old Chap , one hour late. I would say, exactly on time! British Time, of course!!

E(e)n (nieuwe) Passant*

* Passanten komen en gaan voorbij, dat is nu eenmaal het lot van passanten. Deze week weer een nieuwe passant. Geweldig, wie volgt?
Stuur uw column naar: redactie@bathmensekrant.nl.
En bedenk het moet over Bathmen gaan en het mag niet te lang.