Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Gambaconsort bij koffieconcert in Epse

EPSE – Op 24 april komt Marike Tuin in de Dorpskerk in Epse een koffieconcert verzorgen samen met haar Gambaconsort.Gambaconsort bij koffieconcert

Marike Tuin is een vermaard gambiste die in een eerder seizoen in deze concertreeks optrad samen met Jan Klein Bussink. Nu komt het gambaconsort, waarin Marike samen met haar leerlingen musiceert.

Ze spelen een afwisselend programma van ontroerende, opvrolijkende en wilde muziek (o.a. een echte Satyrs dans). Daarnaast zal Marike enkele intermezzo’s ten gehore brengen met viola da gamba solo. Dan speelt ze onder meer delen van de pas ontdekte stukken van Telemann voor één gamba.

De viola da gamba is een strijkinstrument, een beetje anders van vorm en bouw dan de viool. In tegenstelling tot de viool die onder de kin gespeeld wordt, worden de gamba’s allemaal ‘op het been’ gespeeld. Net als in de familie van de violen (viool/altviool/cello), bestaat ook deze instrumentenfamilie uit verschillende maten: diskant (sopraan) gamba, altgamba, tenorgamba en basgamba.

Het gambaconsort bestaat uit twee discantgamba’s, twee altgamba’s en een basgamba. Dit was heel erg geliefd in de 17e eeuw in met name de betere kringen van Engeland. Maar ook in Frankrijk en Duitsland hield men van gamba. In de eerste plaats was de muziek bedoeld om bij gezellige avondjes aan het haardvuur te spelen en het was dan ook bij uitstek muziek voor amateurs. Dit wil niet zeggen dat het makkelijke (huis)muziek is. Van de amateurs werd enorm veel gevraagd en op een hoog niveau muziek maken hoorde dan ook bij een goede opvoeding. De grootste componisten uit die tijd, zoals John Dowland en Henry Purcell, schreven de mooiste muziek voor gambaconsort.

Kom luisteren en genieten van deze bijzondere klanken op zondag 24 april in de Dorpskerk in Epse, Lochemseweg 36. Het concert begint om 11.30 en duurt ongeveer een uur. En om 11.15 staat de koffie klaar. De toegang is vrij en bij de uitgang wordt een vrije gift gevraagd.