Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Lezing Historische Vereniging

De Elf Marken

Lezing Historische Vereniging

EPSE – Donderdag 26 februari zal journalist Henk Harmsen uit Stokkum in het kerkje van de Protestantse Gemeente te Epse een lezing verzorgen onder de titel ‘Boerenjeugd op de grens’.

Het gaat in deze lezing over de nadagen en de langzame verdwijning van het kleinschalig boerenbedrijf uit deze streek. Harmsen vertelt zijn eigen beleving op de ouderlijke boerderij in Stokkum in de periode 1951-1967. Over het boerengezin in Stokkum met inwonende grootouders, de buurt, het dorpsleven met school en kerk, de sfeervolle schoolboekjes, de smid, de molenaar, de gebruiken in de omgeving, de liedjes en de verzen, het dialect, de jaarkrans, de bossen, volksgeloof en sagen en de zonderlinge types. Een deel van het Montferland, tussen landgrens, bossen en heuvels wordt zo tot leven gebracht.

Maar het is in feite het verhaal van alle mensen die hun wortels hebben in het agrarische leven in Oost-Gelderland. Ze zullen veel van de verhalen herkennen. Anderen geeft het inzicht hoe het na de oorlog toeging bij de boer. Vele kleine bedrijven moesten stoppen, andere overleefden en werden meegetrokken in de schaalvergroting.

Aanvang 20.00 uur.

Leden hebben gratis toegang en niet-leden betalen € 5,00.