Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Expositie van keramiek, edelsmeedwerk en foto’s

in het Tramstation

expositie-van-keramiek

GORSSEL – In het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, is van 22 september tot en met 18 oktober het werk van drie Zutphense kunstenaars te zien. Bij deze tentoonstelling in het Gorsselse Tramstation ligt de nadruk, naast de getoonde foto’s, op de toepassing van porseleinklei. Dit fijne van oorsprong witte materiaal is geschikt voor een diversiteit aan verwerkingstechnieken.

Hanneke gebruikt graag de komvorm. Deze vorm intrigeert en stimuleert haar om te blijven experimenteren met decoreren. Er volgt een proces van zoeken naar de juiste dynamiek van lijnen. Natuurlijke vormen zijn hierbij het uitgangspunt. Deze bieden met hun vloeiende vormen onbeperkte mogelijkheden voor een beweeglijk lijnenspel.

De kom wordt gemaakt op de draaischijf. Ze gebruikt porseleinklei zonder toevoeging van kleur of glazuur. Met een scalpeermesje snijdt ze reliëfs in de ongebakken klei. De witheid en transparantie ontstaan na het stoken op hoge temperatuur.

“Ooit vond ik een mezennestje”. Kralen maken die de zachte sensuele vorm van het ei en de textuur van de schaal weergeven, is iets waar Marijke al jaren mee bezig is en het kan altijd nog beter. De kralen worden in een mal gegoten met vloeibare porseleinklei (gietporselein). Door het gebruik van verschillende soorten gietporselein ontstaan nuances in tint. Kleuren worden verkregen door toevoeging van pigmenten. Net zo belangrijk als de kralen is de sluiting; die maakt een gelijkwaardig onderdeel uit van de ketting. Ze maakt de sluiting van een passend materiaal, soms van ivoor, hout of zilver.

Hanneke Verhey (keramiek) en Marijke van de Meent (edelsmeden) studeerden beiden aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie. Ze ontmoetten elkaar in hun woonplaats Zutphen, het zijn vriendinnen en collega’s. Zij delen regelmatig een vitrine als exposanten bij tentoonstellingen.

De voor deze gelegenheid geselecteerde foto’s van GertJan van de Meent sluiten daar goed op aan. Kenmerkend voor zijn werk is het ingetogen kleurgebruik en de krachtige zwart-wit fotografie. Hij is autodidact, actief als vrijetijdsfotograaf en lid van ‘Fotografencollectief De Zutphense.’

Tijdens de Open Dag op zaterdag 1 oktober zullen de exposanten in het Tramstation aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven.

Openingstijden Tramstation: dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur, donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur en zaterdag 1 oktober Open Dag van 11.00 tot 15.00 uur.

Van buitenaf is de expositie permanent te zien.