Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Expositie Rie de Balbian Verster-Bolderheij in het Tramstation

GORSSEL – Van dinsdag 3 april tot en met dinsdag 1 mei wordt op het perron van het Tramstation in Gorssel een aantal schilderijen van Rie de Balbian-Bolderheij (1890-1990) tentoongesteld. Enkele van de kleinere schilderijen uit het gemeentehuis van Lochem worden geëxposeerd, aangevuld met schilderijen uit familiebezit. Ook het staatsieportret van Juliana is te zien.Rie is in Amsterdam geboren. Als twintigjarige trouwde Rie met journalist en kunstkenner Jan de Balbian Verster en kreeg ze als huwelijkscadeau een atelier aan de Prinsengracht. Om zich verder als schilderes te ontwikkelen kreeg Rie les van schilders als Isaac Israëls en Willem Wenckebach. Met laatstgenoemde heeft ze ook diverse malen samen geëxposeerd.

Een van de meest in het oog springende tentoonstellingen waar Rie aan heeft deelgenomen is een expositie in het Stedelijk Museum te Amsterdam in 1915. Er volgden nog vele exposities. Met het geld dat Rie in het begin van haar carrière verdiend had, kocht ze in 1918 een zomerhuisje in Joppe vlakbij het treinstation Gorssel. Ze was lid van de Amsterdamse kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en het Sint-Lucasgilde. In Gorssel nam ze in 1950 het initiatief om te komen tot oprichting van de Gorsselse Kunstkring. In 1965 verhuisde ze naar Blaricum. In hotel Hamdorff in Laren hield ze enkele exposities, waar een groot aantal schilderijen werd verkocht. Naast de schilderijen die ze in Amsterdam en later in Blaricum maakte is veel van haar werk in Joppe tot stand gekomen.

Rie legde zich voornamelijk toe op het schilderen van portretten en bloemstillevens, zo is onder andere de actrice Sara Heyblom door haar geportretteerd. Ook de reizen die Rie later in haar carrière maakte naar Japan, Hongkong, Marokko, Rusland en Jordanië vormden een belangrijke inspiratiebron. Tot op hoge leeftijd bleef ze schilderen. De familie heeft haar werk in de afgelopen jaren geïnventariseerd en voor zover nu bekend heeft ze meer dan 600 schilderijen gemaakt, zowel met olieverf als gouache. Deze inventarisatie is te zien op de website http://www.heihut.nl/, naast een verhaal over haar leven.

Openingstijden Tramstation: dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Op zaterdag 7 april 2018 is er een open dag van 11.00 tot 15.00 uur. Exposities zijn van buitenaf permanent te zien.

Adres: Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.