Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

‘Gevaar en schoonheid’ van de schilder Turner bij de Gorsselse Kunstkring

Gevaar en schoonheid

GORSSEL – Op dinsdagavond 10 november houdt Drs. Frederike Upmeijer voor de leden van de Gorsselse Kunstkring een lezing over de kunstenaar William Turner (1775-1851). Aanleiding is onder meer de duotentoonstelling van deze kunstenaar in museum de Fundatie in Zwolle en Rijksmuseum Twente in Enschede. De lezing vindt plaats in Hotel Restaurant de Roskam te Gorssel en begint om 20.00 uur; de zaal is open om 19.30 uur. Introducés zijn welkom.

Turners leven en werk staan centraal. Het 19e eeuwse genie wat betreft kleur en atmosfeer in de landschapschilderkunst, laat in zijn schetsboeken een niet aflatende passie voor het observeren zien. Zijn reizen door heel Europa brachten hem vaak in Italië, maar ook een paar maal in Nederland. Turner wilde sublieme sensaties beleven door zich te onderwerpen aan barre tochten op zee of door het bezoeken van verlaten ruïnes en overweldigende watervallen. Hij bestudeerde in zijn schilderijen en aquarellen intensief de elementen Aarde, Lucht, Water en Vuur.

Voor Turner waren deze vier natuurkrachten de sleutel tot de weergave van een persoonlijk gevoelde, sublieme ervaring. De tentoonstellingen tonen tevens werken van kunstenaars die hem inspireerden en van kunstenaars die zich op hun beurt weer lieten inspireren door William Turner.

De Gorsselse Kunstkring organiseert zes keer per jaar lezingen en voordrachten over kunst en cultuurhistorie, architectuur, literatuur en muziek.

Lidmaatschap € 27,50 per persoon en € 45,- per echtpaar per jaar.

Introducés zijn welkom en betalen € 10,- p.p. incl. koffie/thee in de pauze, te voldoen bij binnenkomst.

De tentoonstellingen in het Rijksmuseum Twente te Enschede en de Fundatie te Zwolle zijn nog tot 3 januari 2016 te zien.