Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Gorsselse Heide – geschiedenis, flora en fauna door Frens Westenbrink

Gorsselse Heide

GORSSEL – Op vrijdag 27 november vond de boekpresentatie plaats van Gorsselse Heide – geschiedenis, flora en fauna in restaurant de Zevensprong te Joppe. Het boek is geschreven door Frens Westenbrink.

De Gorsselse Heide is een bos- en heidegebied van ruim 100 hectare aan de Elzerdijk. Rond 1800 was het onderdeel van een groot heideveld tussen Zutphen, Lochem en Gorssel waar toentertijd veel schapen werden gehouden. Later deed het dienst als militair oefenterrein. Huzaren uit Zutphen en Deventer oefenden er te paard, later werd er met pistool en handgranaten geoefend op de schietbanen, vele ouderen hebben daar nog herinneringen aan. Ooit speldde koning Willem I er medailles op de borst van soldaten die ten tijde van de afscheiding van België de citadel van Antwerpen bezet hielden. (Overigens lag ‘De Gorsselse Heide’ toen nog bij Gorssel, aan de Marsweg). Begin 19de eeuw nam koningin Wilhelmina er een militaire parade af. In 2009 ging de Gorsselse Heide over in de handen van Stichting IJssellandschap.

Het is een prachtig natuurgebied met flora en fauna, die typisch is voor de heide. Zo zingt er de geelgors, dwarrelt de boompieper er door de  lucht, broedt er de wespendief, liggen er op de zomerdag regelmatig levendbarende hagedissen te zonnen en groeit er heidekartelblad, klokjesgentiaan en kleine zonnedauw. Ook vliegen er maar liefst 30 soorten libellen rond van de 71 die Nederland telt.

Momenteel is het gebied op de schop. Door een groot deel van het bos te rooien, verruigde velden te plaggen en sloten en kuilen te dempen, wil men het gebied opknappen en terugbrengen in de oude staat van nat heidegebied. In de loop van 2016 wordt dit project afgerond.

Gorsselse Heide – geschiedenis, flora en fauna vertelt over de boeiende historie en over de pracht aan planten en dieren die het gebied herbergt. Het boek is gelardeerd met tal van  anekdotes en schitterende natuurfoto’s van Henk van Mierlo en de auteur.

Het boek ligt in de plaatselijke boekenwinkels en kan ook rechtstreeks bij de auteur worden besteld. Het kost €14,95. Voor verdere informatie: f.westenbrink@kpnmail.nl