Jaarvergadering en lezing Historische Vereniging

De Elf Marken

GORSSEL – Woensdag 12 april houdt de Historische Vereniging De Elf Marken in de kerkzaal van de Protestantse kerk in Gorssel haar jaarlijkse ledenvergadering. Na de ledenvergadering zal Evert de Graaf, oud-voorzitter van de stichting oktober’44 Putten een lezing houden over de gebeurtenissen in 1944 in Putten. In zijn lezing staat hij stil bij de gebeurtenissen in dat oorlogsjaar in Putten.Na de inval op 10 mei 1940 door de nazi’s en de vlucht van Koningin Wilhelmina en de regering naar Londen, brak de bezettingstijd aan.

In de eerste oorlogsjaren hernam het gewone leven grotendeels zijn loop. Na het keerpunt in de oorlog, begin 1943 na de val Stalingrad, ontstond er een grimmige situatie.

De Duitsers traden hard op tegen het toenemende verzet. Vooral in het buitengebied tussen Putten, Voorthuizen en Nijkerk opereerden meerdere verzetsgroepen.

In de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 pleegde een verzetsgroep tussen Nijkerk en Putten, bij de Oldenallersebrug, een aanslag op een auto van de Wehrmacht. Dit leidde tot de razzia van 1 en 2 oktober.

Evert gaat in op de volgende vragen:

– Waarom werden 660 mannen gedeporteerd?

– Waarheen werden ze weggevoerd?

– Waarom stierven zo velen van hen in de Duitse concentratiekampen?

– Waarom heeft Putten nooit de (inter)nationale bekendheid gekregen als Lidice (T-S) en Oradour (Fr.)?

– Waarom wordt Putten altijd in verband gebracht met de aanslag op Rauter?

Aanvang ledenvergadering 19.30 uur; aansluitend zal de lezing om 20.15 uur beginnen.

Leden hebben gratis toegang en niet-leden betalen € 5,00.