Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Maestro Lucy van Dael bij Gorsselse Kunstkring

GORSSEL – Op woensdag 26 april om 20.00 uur houdt violiste en concertmeester Lucy van Dael een voordracht onder de titel ‘Muziek, die wonderschone internationale taal die ons naar de rand van het oneindige leidt en er ons soms een blik in gunt…’ De lezing vindt plaats in Residentie de Roskam, achter Restaurant Loetje te Gorssel. De zaal is open om 19.30 uur.

Na de roerige jaren ’60 en ’70 met ‘Actie Tomaat’ op het toneel en ‘Actie Notenkraker’ op het concertpodium richt Lucy van Dael in 1981, samen met blokfluitist Frans Brüggen en een stel gelijkgestemden, het Orkest van de Achttiende Eeuw op. Spelend op historische instrumenten proberen zij de authentieke zeggingskracht van oude muziek te achterhalen. Brüggen en Van Dael ontwikkelen zich als voorvechters van de oudemuziekbeweging. Zij maken er een principieel punt van oude muziek op oude instrumenten te spelen om dichter bij de klankwereld te komen die de componisten zich destijds hadden voorgesteld. Mede door hun toedoen veroorzaakt die beweging een revolutie die het muzieklandschap blijvend zou veranderen en internationaal een stempel heeft gedrukt op het conventionele symfonische muziekleven.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw groeide uit tot een van de parels aan de kroon van de historische uitvoeringspraktijk. Vijfendertig man sterk, onder wie veertien Nederlanders, opereerden ze vrijwel zonder subsidie en financierden alles door veel buitenlandse tournees te maken.

Lucy van Dael, 18 jaar concertmeester van het orkest, raakt al jong geboeid door de barokviool. Het resulteert in een duurzame samenwerking met onder meer Gustav Leonhardt, de gebroeders Kuijken en Ton Koopman. Als viooldocent gaf zij les aan conservatoria in vele landen en was daarnaast actief als dirigent. Van Dael vertelt de GKK-leden en belangstellende niet-leden uit de eerste hand over het belang onderzoek te doen en terug te keren naar de oorspronkelijke klankvoorstelling van componisten als Bach, Hayd en Mozart. Wat bewoog hen destijds om het Orkest van de Achttiende Eeuw op te richten? Hoe ging dat toen en waar staan we nu?

Violiste Xiangji Zeng, talentvolle leerling van Lucy van Dael en lid van diverse ensembles zoals onder meer het Sweelinck Baroque Orchestra en Juilliard 415, illustreert het verhaal met intermezzi op de barokviool.

De lezing is ook toegankelijk voor niet-leden. Zij betalen € 10,-.